Zeleni čaj in hujšanje

Zeleni čaj je vedno bolj priljubljen dodatek za hujšanje. Ne samo, da ima moč, da pospeši vaš metabolizem, prav tako pomaga, da vaše telo kuri maščobe bolj učinkovito.

Ima pa tudi odlične antioksidativne lastnosti, saj pritegne proste radikale v telesu in jih odstrani, še preden poškodujejo zdrava tkiva. Uživanje zelenega čaja pomaga k izgubi teže, bodisi v čaja ali pa v obliki tablet (ekstrakt zelenega čaja).

Ampak koliko zelenega čaja morate užiti, da bi vam pomagal pri izgubi telesne teže?

Koliko zelenega čaja morate popiti?

Zeleni čaj uporabljajo na Kitajskem že 5000 let kot zdravilo za težave in bolezni, kot so artritis, visok holesterol in celo rak. Uživanje zelenega čaja pa pomeni tudi dodatno korist – povečanje stopnje metabolizma. Epigalokatehin galat (EGCG) v zelenem čaju dokazano spodbudi presnovo in pomaga telesu, da pokuri celo do 80 kalorij več. Priporočeni odmerek za kuhanega čaja je pet skodelic na dan, ali skodelica čaja z vsakim obrokom in prigrizkom.

Zeleni čaj vsebuje tudi kofein

Zeleni čaj vsebuje tudi kofein, ki lahko pomaga spodbuditi metabolizem. Vendar pa je količina kofeina bistveno manjša, kot pri kavi. Zeleni čaj vsebuje 30 do 60 miligramov kofeina na porcijo, v primerjavi s kavo, ki vsebuje 100 miligramov. Kofein pa pomaga telesu pri kurjenju maščob – toda, če ste občutljivi na kofein, ne pitjte čaj pred nočnim počitkom. Dajte svojemu telesu približno pet ur, da prebavi kofein in ga »odplakne« iz telesa. Tako se boste izognili temu, da boste celo noč pokonci.

Zeleni čaj kot prehransko dopolnilo

Če ne želite spiti tako velike količine zelenega čaja na dan, lahko kupite tablete zelene čaja – učinek bo enak. Doza približno 300 miligramov ekstrakta zelenega čaja na dan se je izkazala, da spodbudi presnovo, glede na študijo, ki jo je pred kratkim objavil dr. Venket Rao, zaslužni profesor na Oddelku za znanost o prehrani na Univerzi v Torontu.

Študija je dokazala, da imajo posamezniki, ki jemljejo približno 270 miligramov EGCG-ja in 3400 miligramov konjugirane linolne kisline (CLA) – obe sta učinkovini v zelenem čaju – pokazali opazno izgubo telesne teže. Jemanje 300 miligramov ekstrakta zelenega čaja vam bo dalo potrebno količino EGCG in CLA za izgubo teže.

Vzemite zeleni čaj po obroku – odlično uravnava krvni sladkor

Ekstrakt zelenega čaja aktivira metabolizem in poveča energijo, je bilo objavljeno v reviji American Journal of Clinical Nutrition. Velika količino katehinskih polifenolov v zelenem čaju povečuje oksidacijo maščob.

Termogenezo (ki se uporablja za opis, kako hitro telo kuri kalorije) izboljšuje 4 odstotke v 24-urnem obdobju po zaužitju ekstrakta. Zeleni čaj tudi pomaga uravnavati glukozo, vir energije iz ogljikovih hidratov, in ovira skoke krvnega sladkorja po obroku. Ta učinek je zelo pomemben, saj visok krvni sladkor ustvarja visok nivo inzulina in pospešuje shranjevanje maščobe. Zeleni čaj vsebuje tudi katehine, ki zavirajo absorbcijo glukoze v maščobne celice.

Scroll to Top