Zakisanost organizma ali zakaj ne morete shujšati

Zakisanost telesa in težave pri izgubi telesne teže sta zelo tesno povezana pojma. Notranje pH okolje telesa vpliva na številne funkcije in procese v telesu.

Naše telo je velika kemijska posoda, v kateri istočasno poteka nešteto kemijskih reakcij.

Če je v telesu porušeno pH ravnovesje, tudi telesne funkcije ne delujejo več optimalno.

Kaj je zakisanost organizma?

Hrana, ki jo uživamo v telesu ustvarja presnovne odpadke. Ti odpadki so lahko kisli ali bazični, odvisno od zaužite hrane. Hrana, ki danes prevladuje na naših krožnikih (meso, ogljikovi hidrati, sladkor, ..) v telesu pušča za seboj kisle odpadke. Če taka hrana prevladuje v našem življenju vsak dan, je količina kislin, ki jo je telo spoobno odstraniti, prevelika. Zato kisline ostajajo v telesu. Če jih telo ni zmožno odstraniti, jih mora nekam odložiti. Ti kisli odpadki pristanejo v maščobnih tkivih (boki, zadnjica, trebuh, ..) in v telesnih tekočinah (kri, limfna tekočina, …)

Kako zakisano telo vpliva na naše zdravje?

pH ravnovesje je ključno za človeško zdravje. Bolezni se začnejo, ko telo postane zakisano. Zakisnost telesa ustvari pogoje, ugodne za rast bakterij, kvaskovk (kandida) in ostalih škodljivih mikroorganizmov. Strokovnjaki so z zakisanostjo povezali vsaj 200 različnih bolezni, vključno z rakom, diabetesom, artritisom, boleznimi srca in ožilja, ledvičnimi kamni, …

Ph ravnovesje in telesna teža

Zakisano telo oslabi številne funkcije, ki vplivajo na našo telesno težo. Debelost in telesni pH sta tesno povezana. Ko telo postane zakisano, to povzroči pomanjkanje kisika v telesu in posledično se upočasni celični metabolizem, kar vodi v postopno povečanje telesne teže.

Preveč zaužitih kalorij in premalo telesne vadbe je eden od vzrokov, ki vodi v zakisanost telesa. Neizkoriščene kalorije inzulin pretvori v maščobne kisline, ki jih shrani v različne dele telesa. Ko telo spet uporabi maščobne kisline, jih mora razgraditi. Stranski produkti te razgradnje so ocetna kislina, mlečna kislina in LDL holesterol. Vsi skupaj drastično vplivajo na to, da telesne tekočine postanejo še bolj kisle.

Zakisani prebavni sistem – težo pridobivate, kljub temu, da se prehranjujete zdravo!

Nepravilen način prehranjevanja je glavni vzrok za povečano telesno težo in debelost, pa veste zakaj? Povečana telesna teža mi rezultat samo nezdravega in prekomernega prehranjevanja. Je prav tako rezultat nepravilne prebave. Hrana se ne prebavi pravilno, zaradi zakisanosti želodca in črevesja. Višek kislin se absorbira v krvni obtok in jih telo nato shrani kot maščobe.

Če vaš prebavni sistem ne more prebavljati hrane pravilno, je velika možnost, da boste pridobivali telesno težo kljub temu, da se prehranjujete pravilno. Prebavni proces pri zakisanosti zapade v začaran krog, pri katerem pH neravnovesje v prebavnem delu ustvarja še več kislin pri zaužiti hrani (ne glede na to, kaj jeste). Zato mora biti prva naloga nekoga, ki želi izgubiti odvečne kilograme, čimprejša odstranitev odvečnih kislin iz telesa

Zakisanost upočasni telesni metabolizem

Kisli ostanki, ki jih telo ni uspelo pretvoriti v maščobe, ostajajo v krvnem obtoku, kjer se lepijo na stene žil in ovirajo prehod kisika in hranil do telesnih celic. Telesni metabolizem zato postane upočasnjen in rezultat je povečana telesna teža.

Upočasnjen metabolizem vpliva na zdravje vseh organov v telesu – ustvarjeni so pogoji za razvoj bolezni.

Nalaganje kislin v prebavnem sistemu naredi prebavni proces izjemno neučinkovit. Ko se to zgodi, lahko celo zdrava hrana postane za telo kisla. Zakisanost organizma moti celotno kemijo telesa, vključno s hormoni.

Bazična dieta

Surova bazična dieta je najboljši način, s katerim boste odstranili nakopičene kisline iz telesa. Surova sadje in zelenjava se v telesu prebavita bolj učinkovito, kot kuhana ali rafinirana hrana. Ko hrano skuhamo, v njej uničimo encime, ki so del hrane v njeni prvotni obliki. Surova hrana vsebuje encime zato, da jo lahko lažje prebavimo. Surovo sadje že samo po sebi vsebuje 50 % encimov, ki ji telo potrebuje za prebavo! Kuhana hrana po drugi strani pripelje do nepopolne prebave in posledično nastanka kislih odpadkov v telesu.

Da bi prekinili ta začaran krog, je potreben intezivnejši pristop z bazično dieto in bazičnimi minerali v obliki prahu. Na tak način omogočimo telesu, da lahko nemoteno odstranjuje kisline, ki so se kopičile dolga leta v telesu.

Scroll to Top