Riževa dieta

Dieta z rižem je dokaj strog režim hujšanja, ki omejuje vnos kalorij in tudi beljakovin.

Riževa dieta obsega precej oster program prehranjevanja za tiste, ki si želijo izgubiti telesno težo, izboljšati svoje zdravje in preoblikovati življenje. Dieta, ki je opevana kot rešitev za “hitro in trajno izgubo telesne teže”, je od leta 1939 pri različnih bolezenskih težavah uspešno pomagala že več kot 18.000 ljudem.

Riževa dieta je zaradi svojega imena nekoliko zavajajoča, saj je pri programu te diete na voljo več kot 30 vrst živil, vključno s številnimi vrstami riža.

O riževi dieti

Riževo dieto je pred približno 70 leti razvil Nemec Walter Kempner, in sicer, da bi ljudem pomagal rešiti težave povezane s hipertenzijo, sladkorno boleznijo, debelostjo, kardiovaskularnimi boleznimi in kopico drugimi boleznimi.

Program prehrane pri riževi dieti

Program riževe diete ima zelo agresiven in strog pristop do hujšanja in izboljšanja zdravja. Dieta strogo omejuje določena živila, vključno s sladkorjem, soljo, predelano hrano in maščobo. Poleg tega dieta močno omejuje tudi vnos beljakovin in kalorij, in sicer do točke, da so mnogi zdravniki izrazili svojo zaskrbljenost glede kaloričnih vrednosti, ki se nahajajo že zelo blizu točke stradanja (to še zlasti velja za prvo fazo). Nekateri so izrazili tudi mnenje, da obstajajo velike možnosti, da bodo posamezniki na tej dieti, zaradi tako nizkega vnosa beljakovin, izgubili svojo mišično maso.

Dovoljena živila pri riževi dieti

Jasno je, da je eno osnovnih živil te diete riž. Poleg riža bo posameznikom, ki se bodo odločili izvajati to dieto, dovoljeno jesti še:

 • Polnozrnatna škrobnata žita, zlasti rjavi riž in kvinoja,
 • Fižol (le različice z nizko vsebnostjo natrija),
 • Sadje in zelenjavo (v zmernih količinah),
 • Puste beljakovine (v zelo omejenih količinah),
 • Nemastne mlečne izdelke.

Prva faza riževe diete

Prehrana riževe diete se spreminja po fazah. Prva faza je neke vrste »psevdo« razstrupljanje, ki naj bi posameznikom pomagal preiti v samo središče diete. Ta faza se ponaša z zelo nizko ravnjo kalorij (800 kalorij) – in običajno traja od enega do dveh tednov.

 • Prvi dan prve faze se imenuje “osnovna riževa dieta” in vključuje po dve odobreni škrobni živili in dve porciji sadja za vse tri obroke.
 • Preostale dni prve faze pa bodo posamezniki na dieti morali upoštevati t.i. lakto vegetarijansko riževo dieto. Ta za zajtrk predpisuje po eno porcijo škrobnih živil, sadja in nemastnih mlečnih izdelkov. Kosila in večerje v tej fazi obsegajo po tri porcije vsakega izmed škrobnih živil in zelenjave in po eno porcijo sadja. Ta dieta ima okrog 1000 kalorij na dan.

Druga faza riževe diete

Druga faza predstavlja glavni shujševalni del diete. Trajanje te faze je odvisno od števila kilogramov, ki jih mora izgubiti določen posameznik.

 • Prvi dan te faze se začenja z osnovo riževo dieto. Tej sledi pet dni lakto vegetarijanske diete.
 • Za zadnji dan v tem tednu bodo posamezniki na dieti upoštevali riževo dieto “vegetarian plus”, ki vsebuje 1200 kalorij. Dieta vključuje ločeno vrsto hrane za vsak posamezni obrok – zajtrk obsega po dve porciji škrobnih živil in sadja, kosilo je sestavljeno iz treh porcij vsakega škrobnega živila in zelenjave in iz ene porcije sadja, večerja pa vključuje po tri porcije vsakega škrobnega živila in zelenjave, eno porcijo sadja in bodisi tri porcije pustih beljakovin ali dve porciji nemastnih mlečnih izdelkov.

Tretja faza riževe diete

V tretji fazi se dodaja približno 200 kalorij na teden, in sicer vse dokler posamezniki na dieti ne prenehajo hujšati. Tisti v tretji fazi bodo tedensko jedli po naslednjih programih:

 • Prvi dan: osnovna riževa dieta,
 • Naslednji štirje dnevi: lakto vegetarijanska riževa dieta,
 • Zadnja dva dneva: riževa dieta “vegetarian plus”.

Dodatne informacije

Čeprav ni dvoma, da je ta riževa dieta precej učinkovita pri postopku hujšanja, pa na drugi strani obstaja veliko pomislekov oziroma skrbi v zvezi s pomanjkanjem kalorij, vitaminov, mineralov in beljakovin. Kljub temu, da so ustvarjalci diete to skozi leta posodobili in vanjo vključili tudi multivitaminske dodatke in dodatke kalcija, se opozarja, da morajo biti posamezniki, ki razmišljajo o uporabi omenjene ultra nizke kalorične diete, pod stalnim budnim nadzorom zdravnika.

Program riževe diete

Riževa dieta ni podobna modnim dietam, ki pridejo in gredo, ampak obsega popoln, potrjen in izjemno spoštovan program prehranjevanja za izboljšanje zdravja. Poleg jedi, program riževe diete zagotavlja tudi tečaje, skupinska srečanja in delavnice za obvladovanje in sproščanje stresa, predavanja o prehrani in osebni zdravniški nadzor.

Načrti prehrane

Udeleženci programa imajo na začetku zelo omejeno izbiro živil, med katerimi smejo izbirati – dnevno lahko izbirajo med svežim sadjem in zelenjavo, žiti, ribami in stročnicami (fižol). Riževa dieta je zaradi svojega imena nekoliko zavajajoča (dieta izvira iz študije, ki je za glavno sestavino obravnavala riž), saj je na voljo več kot 30 vrst živil, vključno s številnimi vrstami riža.

Primer jedilnika

Prvi dan: osnovna riževa dieta.
• Zajtrk, kosilo in večerja: 2 porciji škrobnih živil, 2 porciji sadja.

Od drugega do sedmega dne: lakto-vegetarijanska riževa dieta.
• Zajtrk: 1 porcija škrobnih živil, 1 porcija nemastnih mlečnih izdelkov, 1 porcija sadja.
• Kosilo in večerja: 3 porcije škrobnih živil, 3 porcije zelenjave, 1 porcija sadja.

Osnovna pravila za odmerjanje porcij:

• 1 porcija škrobnih živil = 1 rezina kruha, 1/3 skodelice kuhanega riža ali fižola ali ½ skodelice kuhanih testenin.
• 1 porcija sadja = 1 srednje velik sadež, ½ banane ali 1 skodelica narezanega sadja.
• 1 porcija zelenjave = 1 skodelica surove zelenjave ali ½ skodelice kuhane zelenjave.
• 1 porcija mlečnih izdelkov = 1 skodelica mleka, 1 skodelica jogurta ali ½ skodelice skute.

 

Nizka vsebnost soli

 • Riževa dieta prepoveduje uporabo soli, saj telo zaradi soli (natrij) in vode postane nabreknjeno. Potrebno je poudariti, da prehrana večine ljudi vsebuje približno od 4 do 7 gramov natrija, medtem ko ga človeško telo za svoje normalno delovanje potrebuje manj kot pol grama na dan.
 • Sol predstavlja veliko težavo tudi bolnikom z visokim krvnim tlakom in boleznijo odpovedi ledvic ter večini drugih ljudi, zlasti, če je v prehrani prisotna v večjih količinah. Sol spodbuja apetit, medtem ko zelišča in začimbe le dodajo okus hrani.
 • Omejevanje soli v prehrani zmanjšuje vrsto zdravstvenih tveganj, vključno s holesterolom, krvnim tlakom, velikostjo in težo srca, obenem pa tudi zmanjšuje potrebo po zdravljenju takšnih težav.

Nizka vsebnost maščob

 • Poleg nizke vsebnosti soli, dnevna prehrana vsebuje 5 g maščob ali manj, okoli 20 g beljakovin in ne več kot 150 mg natrija.
 • Po zaključku programa so udeležencem na voljo številna sredstva oziroma viri, s pomočjo katerih bodo lahko nadaljevali z zdravim načinom življenja in obenem ohranjali boljše zdravje, ki so ga pridobili ob uporabljanju tega programa prehranjevanja.
Scroll to Top