Presna dieta (dieta s surovo hrano)

Hujšanje s surovo hrano raztrupi telo. Surova hrana je polna encimov, vitaminov in mineralov.

Program hujšanja s surovo hrano se lahko izkaže za izjemno učinkovitega, pristop pa je primeren za praktično vsakogar. Razumevanje narave žive in surove hrane predstavlja ključni del pri ugotavljanju, ali je dieta ustrezna za vas.

Živa in surova živila naravno vsebujejo encime, ki prebavnemu sistemu lahko učinkovito pomagajo razgraditi hrano in izgorevati nakopičene maščobne celice.

Presna hrana je živa hrana!

Mnogi ljudje menijo, da prav uživanje mrtve hrane prispeva k dejstvu, da na svetu obstaja tako velik problem s prekomerno debelostjo. Predelana živila, anorganske snovi in konzervirana hrana izgubijo svojo hranilno vrednost, medtem ko na drugi strani živa hrana vsebuje številne sestavine, ki spodbujajo izgubo telesne teže, a dejstvo je, da se ti elementi izgubijo skozi postopek predelave in kuhanja.

Glavna razlika med živo in surovo hrano se kaže v tem, da živa hrana vsebuje večjo količino encimov. Surovi hrani je namreč velikokrat treba pomagati do aktivacije encimov. Na primer, živila kot so razna žita, oreščki in semena je pred zaužitjem treba namakati v vodi vse dokler ta ne začnejo kaliti. Takšno kaljenje sporoča, da je prišlo do aktivacije encimov.

Surova hrana je polna encimov

Živa in surova živila naravno vsebujejo encime, ki prebavnemu sistemu lahko učinkovito pomagajo razgraditi hrano in izgorevati nakopičene maščobne celice. Encimi, ki so v veliko pomoč pri izgubljanju telesne teže vključujejo:

  • Encime proteaze, ki iz telesa izločajo strupene snovi in razgrajujejo beljakovine,
  • Lipazo, ki razgrajuje v telesu shranjene maščobe,
  • Bromelain (encim proteaze), ki prebavlja beljakovine.

Encimi služijo kot katalizatorji, ki z ustvarjanjem kemičnih sprememb v zaužiti hrani pomagajo prebavi. Pomembno je poudariti, da so encimi najbolj učinkoviti na organskih snoveh ter da izvirajo iz živih celic.

Hujšanje s pomočjo s surove hrane

Izguba telesne teže s pomočjo surove hrane vključuje pripravo nekuhane hrane, s katero se pomagajo ohraniti prebavni encimi, ki so potrebni za izgubo maščobe. Gre za eno izmed bistvenih razlik med dietami s surovo hrano in vegansko dieto.

Kuhana hrana, vključno s sadjem in zelenjavo, je podvržena kemičnim spremembam, ki uničijo encime. Zagovorniki hujšanja s pomočjo surove hrane pravijo, da do škodljivih učinkov pride takrat, ko se hrana segreje preko 47 °C, medtem ko se izčrpavanje hrane lahko začne že pri 41°C

Ekološki ali običajni pridelki

Pri presni dieti poskusite uživate čimveč pridelkov ekološke pridelave. Treba je namreč vedeti, da nekateri pesticidi ostajajo na neekološko pridelanem sadju in zelenjavi celo po njenem pranju, kar je še zlasti težavno pri mehkejših in poroznih pridelkih. Takšne strupene snovi v pesticidih pa se lahko prebavijo in shranijo v samih maščobnih celicah. Ko uporabljamo program, ki spodbuja izgubo maščobe in optimalno zdravje je pomembno, da zaužijemo čim manj strupenih snovi kot je mogoče. Ekološki pridelki so tako še zlasti priporočeni pri razstrupljevalni dieti s surovo hrano.

Sveže ali zmrznjeno

V idealnih razmerah bi morala biti vsa živila čim bolj sveža. Nekateri trdijo, da lahko zmrznjena živila ohranijo več hranljivih snovi kot sveža živila, saj slednja pogosto dlje časa stojijo na policah trgovin, kar lahko privede do izgube hranil, do katerega pa ne pride, če so živila zamrznjena takoj. Še vedno je zelo pomembno poiskati živila, ki še niso bila kuhana. Konzervirano sadje in zelenjava sta mrtva, obenem pa tudi polna natrija in konzervansov.

Čudežni encimi

Že zdrava pamet nam pove, da dieta s surovo hrano vodi do izgube telesne teže. Encimi v hrani spodbujajo naravno razstrupljanje, prebavo in razgradnjo telesne maščobe, kar deloma storijo že tako, da spodbujajo jetra k proizvodnji žolča.

Žolč je maščoba, ki se uporablja za razgradnjo vlaknin, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi. Jetra uporabljajo shranjeno telesno maščobo za prebavo vlaknin. Poleg tega velik del živil v programu prehranjevanja s surovo hrano zahteva več kalorij za prebavo, kot jo sploh zagotovijo, zaradi česar predstavljajo hrano z negativnimi kalorijami.

Energija

Energija igra pomemben dejavnik pri izgubi telesne teže, saj maščoba pravzaprav predstavlja shranjen vir energije. Vključitev surove hrane v proces hujšanja, telesu pomaga pri uporabi tega vira energije, in sicer brez da bi pri tem prišlo do hranjenja maščobnih celic. Predpostavlja se, da naj bi prehranjevalni režim dvigoval raven energije, saj iz telesa izloča strupene snovi in maščobo, ki posameznika lahko privedeta do utrujenosti. Prav zato je tudi uvedba programa vadbe v proces hujšanja precej enostavnejša naloga..

Začetek diete

Začetek diete s surovo hrano velja za izjemno zahtevnega, saj pristop morda ni najbolj realen za prav vsakega posameznika. Vendar, če boste poskrbeli za to, da bo vaša dieta osnovana na surovih živilih, ki jih boste nato kombinirali s številnimi živili, ki jih imate radi (seveda v zmernih količinah), boste na koncu še vedno lahko želi prednosti, ki jih prinaša takšen življenjski slog. Za začetek vam priporočamo, da začnete s seznamom živil in načrti obrokov.

Scroll to Top