Hujšanje z zeljno juho

Dieta z zeljno juho predstavlja program za hitro izgubo telesne teže, ki ga je potrebno izvajati v obdobju sedmih dni.

Osnova diete je recept za zeljno juho, ki jo posameznik lahko zaužije v neomejenih količinah. Poleg zeljne juhe obstajajo še druga živila, a ta mora posameznik zaužiti na točno določene dneve v tednu.

Obstaja več različic te diete, večina od njih pa obljublja, da boste v obdobju enega tedna izgubili od 4,5 do 7,7 kg.

Izvor diete z zeljno juho

Dieta z zeljno juho je morda najstarejša hitra dieta, ki je še vedno v uporabi. Zdi se, da se z novim imenom pojavi na vsakih 10 do 15 let. Nekateri zgodovinarji so dieto z zeljno juho opisali kot dober primer urbane legende – vrsto moderne folklore, ki prehaja od osebe do osebe preko ustnega sporočila, fotokopij ali elektronske pošte. Urbane legende so pogosto le zgodbe ali anekdote, a nekatere izmed njih lahko imenujemo tudi “široko sprejete dezinformacije”.

Recepti za zeljno juho
Večina različic za dieto z zeljno juho se začne z receptom za juho. Od 1950-ih, ko se je dieta prvič pojavila v kuharskih navodilih, je prišlo do razvoja ene spremembe – prve različice diete so priporočale enourno kuhanje juhe, kar pa uniči večino hranil v zelju in drugih sestavinah zeljne juhe. Najnovejši recepti za zeljno juho tako priporočajo od 10 do 15-minutno kuhanje na majhnem ognju, in sicer potem ko je juha že zavrela.

STANDARDNI RECEPT

  • 6 velikih zelenih čebul,
  • 2 zeleni papriki,
  • 1 ali 2 pločevinki paradižnika (narezanega na kocke),
  • 1 šopek zelene,
  • 1 vrečka jušne mešanice s posušeno čebulo,
  • 1 ali 2 jušni kocki (nekatere različice zahtevajo zelenjavno kocko z nizko vsebnostjo natrija) – po želji,
  • 1 veliko zeljno glavo.

Priprava juhe je zelo enostavna. Zelenjavo narežemo na majhne koščke, stresemo v velik lonec in prelijemo z vodo. Mešanico zavremo in pustimo nalahno vreti še za 10 do 15 minut, dokler zelenjava ne postane mehka. Za boljši okus lahko dodate peteršilj, worcestersko omako in/ali črni poper.

 

VOJAŠKI RECEPT

  • Dve 370 g pločevinke piščančje juhe,
  • 1 velik šopek zelene,
  • 2 šopka mlade čebule,
  • 1 velika zeljna glava,
  • 1 velika pločevinka celih paradižnikov,
  • 3 velike zvončaste paprike,
  • Sol in poper za okus.

Glede na originalni recept za zeljno juho na nekaterih spletnih straneh, je ta različica pripravljena tako, da zelenjavo razrežemo na majhne koščke in stresemo v velik lonec ter prelijemo s piščančjo juho in paradižnikom iz pločevinke. Mešanica se kuha okrog 15 minut na majhnem ognju.

RECEPT ZA JUHO Z ZELENIM ZELJEM

  • Polovica zelenega zelja (nasekljanega),
  • 3 velike čebule (narezane na kockice),
  • 1 velika zelena paprika (narezane na rezine),
  • 1 skodelica svežih gob (opranih in narezanih na rezine),
  • 1 ali 2 skodelici opranih svežih listov špinače,
  • 1 pločevinka narezanih paradižnikov,
  • 1 vrečka jušne mešanice s posušeno čebulo,
  • 3 goveje kocke z zelenjavno aromo,
  • 8 do 12 skodelic vode,
  • Origano, koriander, česen v prahu, bazilika, poper in/ali peteršilj za boljši okus.

Juho pripravimo tako, da zelenjavo v velikem loncu zmešamo z vodo, jušno mešanico, govejimi kockami in konzerviranimi paradižniki. Za popolno pokritje zelenjave se po potrebi lahko doda še dodatna količina vode. Mešanica se kuha okoli 15 minut na majhnem ognju oziroma dokler se zelenjava ne zmehča.

Navodila za dieto

Program hujšanja z zeljno juho

Posamezniki na dieti naj bi sledili določenim predvidenim jedilnikom, ob predpostavki, da se vsak dan lahko zaužije neomejena količina zeljne juhe.

  • Prvi dan: uživajte le zeljno juho in vse vrste sadja, ki jih želite (razen banan). Zelo je priporočljivo uživanje melone in lubenice. Dovoljene pijače so voda, črna kava, brusnični sok ali nesladkani čaj.
  • Drugi dan: zaužiti ne smete nobenega sadja. Ob juhi lahko v neomejenih količinah uživate še surovo ali kuhano zelenjavo (razen koruze, graha in fižola), za večerjo pa si lahko privoščite pečen krompir z maslom.
  • Tretji dan: uživate lahko neomejeno količino sadja ali zelenjave, vendar nobenega pečenega krompirja.
  • Četrti dan: pojejte vsaj tri in največ osem banan in pijte neomejene količine posnetega mleka. Četrti dan naj bi poskrbel za brzdanje želja oz. potreb po sladicah.
  • Šesti dan: zelenjavno juho zaužijte vsaj enkrat tekom dneva, razen tega pa lahko zaužijete še neomejeno količino govedine in zelenjave, a nobenega pečenega krompirja.
  • Sedmi dan: uživajte neomejene količine rjavega riža in zelenjave ter pijte neomejene količine nesladkanega sadnega soka. Zeljno juho je treba jesti vsaj enkrat tekom dneva. Ne sme se uživati nobenega kruha, alkohola ali gaziranih pijač (vključno z dietno sodavico).

Dodatna navodila

Za posameznike, ki se poslužujejo diete z zeljno juho nekatere internetne različice vključujejo še dodatna navodila:

  • Strogo upoštevajte navodila diete,
  • Vsak dan popijte vsaj 4 kozarce vode,
  • Dieto izvajajte le sedem dni,
  • Da bi preprečili nastanek občutka lakote, uživajte neomejene količine zeljne juhe,
  • Vsak dan zaužijte dobre multivitaminske dodatke,
  • Preizkusite različne začimbe, da boste nekoliko “poživili” juho in v dieto vnesli nekaj raznolikosti.

Delovanje

Dieta z zeljno juho je namenjena le za kratkotrajno obdobje hujšanja. Običajno se jo priporoča za hitro izgubo telesne teže po prenajedanju (praznično prenajedanje) ali za namene prileganja določenega oblačila ob posebnih priložnostih. Nekaj internetnih različic trdi, da se dieta z zeljno juho lahko uporablja za vzdrževanje telesne teže ali za dolgoročen način prehranjevanja. Knjiga o dietah, ki je bila objavljena v letu 1997 in kasneje preurejena v letu 2004, ne vsebuje ustrezne vzdrževalne diete, ki bi bila namenjena za uporabo po koncu sedemdnevne diete z juho.

Koristi

Dieta z zeljno juho za nekatere ljudi resnično deluje kot kratkoročen način za hitro izgube telesne teže. Mnogim ljudem je všeč dejstvo, da dieta zagotavlja odmor od razne nezdrave oziroma hitre hrane in ne zahteva kakršnihkoli nenavadnih ali dragih sestavin, zapletenih receptov ali zaviralcev apetita. Prav tako velja, da je juho mogoče shranjevati v hladilniku ali zamrzovalniku za kasnejšo uporabo.

Previdnostni ukrepi

  • Dieta z zeljno juho je varna za večino odraslih v dobrem zdravstvenem stanju, vendar le pod pogojem, da jo izvajajo zgolj predvidenih sedem dni.
  • Brez predhodnega posveta z zdravnikom ali registriranim strokovnjakom za prehrano, se diete ne bi smeli posluževati posamezniki, ki bolehajo za sladkorno boleznijo tipa II, motnjami hranjenja ali drugimi motnjami, ki zahtevajo posebne diete.
  • Posamezniki, ki uporabljajo to dieto se morajo zavedati, da večino telesne teže, ki jo izgubijo v obdobju omenjenih sedmih dni, predstavlja voda ter da jo zatorej, ko se vrnejo nazaj k svojih prejšnjim prehranjevalnim navadam, kaj kmalu lahko ponovno pridobijo nazaj.
  • Zaradi restriktivne in ponavljajoče se narave te diete, je slednjo težko vzdrževati. Prav iz tega razloga takšne diete niso uporabne za dolgoročno hujšanje ali za vzdrževanje telesne teže. Njihova pogosta uporaba lahko privede do yo-yo efekta hujšanja, ki se je izkazal za škodljivega zdravju.
  • Dieta z zeljno juho ne vključuje ustreznega ravnovesja hranilnih snovi ter vsebuje prenizko število kalorij, da bi bila lahko primerna za dolgotrajno uporabo. Zatorej se morajo trditve, ki pravijo, da je dieto mogoče uporabljati za nedoločen čas ali jo ponovno uporabljati v roku treh dni po zaključku prvega cikla, prezreti, saj niso varne.
  • Dieta ne zahteva številnih ur kuhanja ali priprave sestavin, a jo bo najverjetneje nekoliko težje izvajati, če kuhate za celotno družino.

Tveganja

Med nezaželene učinke diete lahko vključimo omotico, vrtoglavico in napenjanje (napenjanje v črevesju – vetrovi). Slednji lahko predstavlja neko vrsto družbenega tveganja, saj vas spuščanje plinov v javnosti lahko spravi v veliko zadrego. Ker imajo običajne različice recepta za juho visoko vsebnost soli, se morajo posamezniki, ki morajo omejevati svoj vnos natrija v telo, o različnih vrstah zeljne juhe posvetovati s svojim zdravnikom.

Raziskave in splošno sprejetje diete

Osnovne informacije o hranljivih snoveh zelja

  • Dieta z zeljno juho ni bila predmet glavnih kliničnih raziskav že vse od leta 2007, kar je najverjetneje posledica tega, da gre za klasično modno dieto. Kljub temu, pa se zelje samo že kar nekaj let preučuje s strani svetovalcev za prehrano in živilskih kemikov in se šteje za hrano, ki jo je dobro vključiti v katerokoli zdravo in dobro uravnoteženo prehrano.
  • Zelje, ki se uporablja za prehrano sodobnih ljudi (Brassica oleracea), se je več stoletij pred Kristusom razvilo iz vrste različnih divjih gorjušic, katerih domovina je južna Italija in Francija. Antični Grki in Rimljani so zelje uživali tako v surovem, kot tudi kuhanem stanju, medtem ko so ga antični zdravniki uporabljali za pripravo paste, ki so jo uporabljali za zmanjšanje vnetja okoli rane.
  • Zelje je rastlina, ki raste v hladnejših okoljih in jo je mogoče pospravljati v 50 do 80 dnevih po saditvi (slednje nam pomaga razumeti, zakaj je zelje postalo osnovno prehransko živilo v severni in osrednji Evropi, kot tudi v Koreji in nekaterih delih Azije).
  • Po podatkih baze Ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) surovo zelje vsebuje 20 kalorij na 100 g, 5,6 g ogljikovih hidratov in 32 mg vitamina C, kar predstavlja okoli 53 % vseh dnevnih potreb odraslih.
  • Ogljikovi hidrati vsebujejo 3,2 g sladkorjev na 100 g, ki se sprostijo v času kuhanja in 2,3 g prehranskih vlaknin. Torej, lahko rečemo, da dieta z zeljno juho uporablja nekaj znanstvenih spoznanj o hranilni vrednosti in nizkokaloričnosti zeljakratek čas kuhanja, ki je priporočljiv za recept za zeljno juho pomaga odstraniti grenak okus surovega zelja, ne da bi ob tem uničila njegove prehranske vlaknine ali vitamine.

Ovrednotenje diete z zeljno juho

  • Ameriško združenje za srce (AHA) in bolnišnice, katerih imena so bila povezana z dieto z zeljno juho, so izdale formalno zavrnitev odgovornosti, s katerim so javnost želeli obvestiti o tem, da ne podpirajo izvajanja te diete.
  • Bolnišnica Hopital du Sacré-Coeur de Montréal v svojem sporočilu za javnost iz leta 2004 navaja, da je dieta v nasprotju z zdravimi vzorci prehranjevanja in da ta celo predstavlja morebitno nevarnost za zdravje.
  • Zdravstveni center Sacred Heart Medical Center v Spokanu pa zahteva, da ljudje te diete ne povezujejo z njihovo bolnišnico, saj je ne upoštevajo za varno ali zdravo metodo za izgubo telesne teže. Predstavnik omenjenega zdravstvenega centra trdi: “Ta dieta ne izvira iz zdravstvenega centra SHMC, prav tako pa je ne podpirajo niti svetovalci za prehrano niti osebje našega kardiološkega rehabilitacijskega programa. Eden naših glavnih pomislekov glede tega programa prehranjevanja je, da poudarja uživanje sadje in zelenjave, medtem ko na drugi strani večino dni izloča uživanje mesa ali rib, žit in mlečnih izdelkov. Vse diete, ki se osredotočajo le na določene skupine živil, bodo imele nizko vsebnost oziroma jim bo primanjkovalo esencialnih prehranskih snovi, kar bo posledično privedlo do slabega dolgoročnega prehranskega statusa. Naše izkušnje z vsemi nizkokaloričnimi dietami, kot je tudi ta, so pokazale, da ne vodijo do dolgoročne izgube telesne teže. Ko se posameznik ponovno prične prehranjevati nekoliko bolj normalno, se njegova telesna teža povrne. Zato za zelo pomemben dejavnik pri pridobitvi zdrave telesne teže velja ocena vaše fizične aktivnosti in drugih pomislekov glede vašega življenjskega sloga, kar bo s svetovanjem najbolj pravilno lahko opravil registrirani strokovnjak za prehrano.«
    Znanstveni dokaz, ki potrjuje edinstvene razstrupljevalne, antidepresivne in proti rakave značilnosti ter značilnosti izgorevanja maščob in varovanja imunskega sistema, še ni na voljo. Prav tako je treba poudariti, da so tudi trditve te diete, v zvezi z možnostjo izgube 7,7 kg v sedmih dneh, povsem pretirane. Poleg tega tudi ni nobenega pokazatelja, da je Avstralska vlada (ali katerakoli druga vlada) kdajkoli sponzorirala klinične raziskave zeljne juhe, najsi bo to v obliki tablet ali v polni sestavi zelja.
Scroll to Top