Hujšanje z luno

Priljubljena dieta za hujšanje, v katero lahko poljubno vključite tudi druge programe za izgubo telesne teže.

Znano je, da luna s svojo gravitacijsko privlačnostjo vpliva na zemeljske oceane in reke. Nekoliko manj pa je znano dejstvo, da luna vpliva tudi na vodo, ki jo vsebuje človeško telo, kar s pridom izkorišča lunina dieta (čisti vaša telesa in vam pomaga izgubiti telesno težo).

Ob določenih dnevih tako v 24-urnem obdobju lahko izgubite tudi do slabe 3 kilograme! V obdobju polne lune ali mlaja morate 24 ur uživati le tekočino – nobene trdne hrane. Pijte veliko vode, da boste v čim večji meri povečali učinkovitost lune. Koliko pijete je odvisno od vas samih. Dejstvo je, da je 2,5 do 3,5 l dovolj za večino ljudi, vendar pa lahko popijete kolikor hočete!

 

Vpliv lune na človeško telo

Človeško znanje in mitologija sta skozi čas govorila o luninih učinkih na zemljo in človeško telo. Gravitacijska privlačnost lune narekuje delovanje plimovanja oceanov, medtem ko ženski menstrualni cikel poteka vzporedno z luninim ciklom. Nekateri celo verjamejo, da luna vpliva na naša čustva (na primer, polna luna spodbuja agresivno vedenje).

Luna lahko vpliva tudi na vodo v človeškem telesu (človeško telo je sestavljeno iz 60 % vode). Ko torej luna doseže svojo polno fazo in novo fazo, se njena gravitacijska privlačnost oziroma sila združi s soncem in tako poskrbi za kar največji gravitacijski vpliv. To obdobje povečanega vpliva traja okrog 24 ur.

Dva različna programa hujšanja z luno

Za hujšanje z luno sta vam na voljo dva programa – osnovni in razširjeni.

  • Osnovni program hujšanja z luno obsega 24-ur postenja, v katerem uživate le vodo in sok. Ta dan mora potekati bodisi v času polne lune ali mlaja. Med postom se vaše telo očisti strupenih snovi, zaradi česar lahko v zgolj enem dnevu izgubite tudi do slabe 3 litre vode.
  • Razširjeni program hujšanja z luno se začne z dnem postenja na polno luno, kot je opisano pri osnovnem program hujšanja z luno. Med vsako izmed pomembnih luninih faz program posameznika oskrbuje z dodatnimi smernicami za izgubo telesne teže in zdrav način prehranjevanja.

Lunino dieto lahko združujete z drugimi dietami!

Vsak od zgoraj opisanih programov je združljiv s številnimi drugimi dietnimi programi. Združevanje lunine diete z drugim dietnim programom vam lahko zagotovi dodatno spodbudo pri vaših prizadevanjih za izgubo telesne teže. Tudi dneve postenja osnovnega programa hujšanja z luno je mogoče vpeljati v številne programe za izgubo telesne teže. Že en dan uživanja zgolj vode in svežega soka bo poskrbel za razstrupitev vašega telesa, posledična odsotnost strupenih snovi pa bo olajšala nadaljnjo izgubo telesne teže.

Dieta z luno je lahko začetek vašega programa za hujšanje

Lunina dieta vam pomaga sprejeti tudi odločitev o času začetka novega dietnega programa. Obdobje zadnjega krajca oziroma pojemajoče lune, ki sledi takoj za polno luno, je pogosto najboljši čas za pričetek hujšanja, in sicer zaradi sovpadajočega manjšega apetita in želje po prigrizkih.

Če na primer poznate zelo popularno dieto HCG (HCG Diet) (dieta z vbrizgavanjem človeškega horionskega gonadotropina), bi ta delovala nekako takole: dnevi “nalaganja” bi se pričeli v dveh dneh, neposredno pred nastopom polne lune, ko je želja po prigrizkih največja. Nizkokalorična faza bi se pričela na prvi dan po polni luni, ko zaradi vpliva zadnjega krajca oz. pojemajoče lune, želja po prigrizkih začne počasi upadati, telo pa uživa v naravni fazi razstrupljanja. Medtem ko ste na dieti HCG se boste morda odločili postiti tudi v času naslednjega mlaja ali polne lune (to je dovoljeno po protokolu, saj vam ni potrebno zaužiti polnega odmerka kalorij). Med dieto HCG pa lahko upoštevate tudi vse smernice za prvi krajec oziroma naraščajočo luno in za zadnji krajec oziroma pojemajočo luno (glej razširjeni program hujšanja z luno).

Prednosti hujšanja z luno

Poleg možnosti, da v enem samem dnevu izgubite tudi do slabe 3 kilograme, je lunina dieta odlična tudi za razstrupljanje vašega telesa in izboljšanje vaše odpornosti. Uporablja se jo lahko skozi celoten cikel lune, s čimer posameznik še dodatno »stopi« odvečne kilograme, lahko pa se jo uporablja tudi za povečanje učinkovitosti drugih programov prehranjevanja.
Če vam vaš pester način življenja otežuje kuhanje posebne hrane ali držanje dolgotrajnih in zahtevnih programov (kot jih npr. zahtevajo druge diete), je lunina dieta vsekakor lahko odličen način za izgubo telesne teže in ponovno pridobitev občutka lahkotnosti in zdravja.

Rezultatom hujšanja z luno je bilo do danes priča že mnogo žensk po vsem svetu. Poudariti je treba, da takšen način hujšanja ne predstavlja nikakršnih tveganj za zdravje, a kot vedno, se je tudi pri tej dieti priporočljivo predhodno posvetovati s svojim zdravnikom. Upoštevajte, da postenje ni priporočljivo za nosečnice, za ženske, ki poskušajo zanositi in za doječe matere.

Program hujšanja z luno – osnovna različica

Pri osnovnem programu hujšanja z luno se za obdobje 24 ur podvržete postenju, pri čemer lahko pijete vodo in sok le v času določene lunine faze. Med dnevom postenja se vaše telo očisti strupenih snovi, zaradi česar lahko v enem dnevu izgubite kar slabe 3 kg teže vode.

Izbira pravega trenutka

Skrivnost lunine diete je v tem, da vaše hujšanje poteka na določene faze lune. Osnovni program hujšanja z luno traja le 24 ur in mora potekati v času polne lune ali mlaja.

Da bi dobili osnovno idejo o tem, kdaj nastopi čas polne lune in mlaja, lahko uporabite preprost koledar z luninimi menami.

Pomembno je, da vaše hujšanje začnete takoj, ko nastopi določena mena lune. Če se to zgodi medtem ko spite, odlično! Ne bo vam potrebno nastavljati urinega alarma, da bi se zbudili. Le pričnite s programom diete takoj, ko se zbudite in z njim nadaljujte še nadaljnjih 24 ur. Če se nova mena prične sredi vašega dne, lahko do nastopa te mene, jeste in pijete karkoli si želite, nato pa vse skupaj prekinite za 24 ur.

Kaj lahko jem in pijem?

V obdobju polne lune ali mlaja morate 24 ur uživati le tekočinonobene trdne hrane. Pijte veliko vode, da boste v čim večji meri povečali učinkovitost lune. Koliko pijete je odvisno od vas samih. Dejstvo je, da je 2,5 do 3,5 l dovolj za večino ljudi, vendar pa lahko popijete kolikor hočete!

Poleg vode lahko pijete tudi naravne in sveže stisnjene sadne in zelenjavne sokove, saj bodo ti vaše telo oskrbeli z dodatnimi in čistimi hranili in energijo. Pijete lahko tudi čaj z medom, vendar pa ta ne sme vsebovati nobenega sladkorja. Čaj in sok sta lahko še posebej koristna v
trenutkih, ko postajate lačni.

Tekočine, ki vsebujejo sladkor, maščobo ali sol, bodo vplivale na vaše hujšanje, zato niso dovoljene. To pomeni nobenega alkohola in mleka ter ničesar, kar vsebuje sladkor ali dodatke oz. aditive.

Rezultati

Pitje večjih količin tekočine bo na pomoč »poklicalo« moč lune, spodbudilo aktivnost ledvic in omogočilo, da vaše telo izgubi nekaj odvečne vode. To vam bo pomagalo izločiti strupene snovi, ki se kopičijo v telesu zaradi uživanja nezdrave hrane, slabe prebave in stresa ter zagotoviti razstrupljevalni učinek, ki bo okrepil vaš imunski sistem.
V tem dnevu postenja lahko izgubite do slabe 3 kg, kar je posledica izgubljene vode. Redna telesna vadba in pametne prehranjevalne navade skozi preostanek meseca (živila z nizko vsebnostjo maščob in sladkorja ter pitje velikih količin vode) vam bodo pomagale obdržati že pridobljeno težo in nadaljevati s hujšanjem. Strupene in odpadne snovi, ki se bodo izločile iz vašega telesa, vam bodo pomagale izgubiti telesno težo na še bolj enostaven način.
Prosimo upoštevajte, da več kot 24-urno postenje, katerega namen je izguba telesne teže, ni priporočljivo – izgubili bi več vode in mišične mase kot pa maščob, izgubljeni kilogrami pa bi se ponovno hitro vrnili nazaj. Postenje tudi ni priporočljivo za nosečnice, ženske, ki poskušajo zanositi in doječe matere. Po preteku 24 ur se boste počutili lažje in bolj čiste, kot kdajkoli poprej.

Program hujšanja z luno – razširjena različica

Razširjeni program hujšanja z luno obsega vse lunine mene. Ob naraščanju in pojemanju svetlobe in moči lune, ta na človeško telo vpliva z različnimi silami in učinki. Poleg postnih dni v času polne lune in mlaja (osnovni program hujšanja z luno), obstajajo še druge smernice, ki jih lahko upoštevate v času drugih luninih men in tako v celoti izkoristite vpliv lune.

Če želite natančno vedeti kdaj začeti z vsako posamezno fazo lunine diete, si lahko pomagate s koledarčkom luninih men, ki ga najdete na tej spletni strani. Za čim večjo mero natančnosti, uporabite program, kot je na primer program QuickPhase Pro.

Polna luna

Najboljši čas za začetek razširjenega programa hujšanja z luno je v času polne lune. Obdobje pojemajoče lune (zadnji krajec), ki sledi takoj za polno luno, predstavlja najlažji del lunine diete, saj se vpliv lune takrat zmanjša, zaradi česar posameznik nima več tako strogih omejitev prehranjevanja. V tem času boste napredovali precej hitreje, kar vam bo olajšalo kasnejše nadaljevanje diete.

V času 24 ur polne lune morate upoštevati postopek postenja, kot je opisan v osnovnem program hujšanja z luno. Takrat ne smete uživati nobene trdne hrane, pijete pa lahko velike količine vode in sveže stisnjenega sadja in zelenjavnega soka! Poleg tega, da boste v tem času preskušali tudi vaš samonadzor, pa lahko izgubite še slabe 3 litre teže vode in izločite vse nezdrave strupene snovi. To vam gotovo zagotavlja odličen uvod v začetek lunine diete.

Zadnji krajec oziroma pojemajoča luna

Po polni luni nastopi obdobje zadnjega krajca oziroma pojemajoče lune, ko lunina svetloba počasi pojenja. To za človeško telo predstavlja obdobje izločanja, saj luna spodbuja razstrupljanje in izločanje vse odvečne vode iz telesa. Prav tako zmanjšuje tudi željo po zaužitju prigrizkov, zaradi česar je lažje ohranjati telesno težo.

V času pojemajoče lune morate piti obilico vode, da spodbudite nadaljnje izločanje strupenih snovi iz telesa in nadomestite vodo, ki se zaradi luninega vpliva izloča iz vašega telesa. Na splošno je v času pojemajoče lune priporočljivo popiti okoli 8 kozarcev vode na dan in upoštevati uravnoteženo prehrano trdne hrane.

Mlaj

Ko lunina svetloba v celoti izgine iz nočnega neba, ima mlaj velik vpliv na človeško telo. Po trendu pojemajoče lune, mlaj predstavlja največji čas izločanja.

Kot pri polni luni, morate tudi tu v času 24 ur upoštevati smernice, ki so pojasnjene v osnovnem program hujšanja z luno – pijte le tekočino in ne jejte nobene trdne hrane. Ker imajo v času mlaja razstrupljevalni čaji največji učinek, poskušajte piti čim več žajblja, regrata ali zelenega čaja (spodbuja delovanje presnove), da boste kar najbolj povečali čistilni vpliv mlaja. To je vaša najboljša priložnost, da iz telesa izločite strupene snovi in hkrati izgubite dodatno težo vode.

Prvi krajec oziroma naraščajoča luna

Po mlaju se začne obdobje naraščajoče lune, ko lunina svetloba ponovno začne osvetljevati nočno nebo. V tem obdobju se naše potrebe po hrani navadno povečajo in dosežejo vrhunec v času polne lune. V tem času bo vaša samodisciplina na pravi preizkušnji!

Medtem ko ste pod vplivom naraščajoče lune morate jesti manj kot običajno. Ni vam treba stradati, a morate poskrbeti, da boste prenehali jesti takoj, ko boste občutili sitost – ne prenajedajte se in ne vdajte se skušnjavam, ki jih predstavljajo prigrizki! V tej fazi se še zlasti izogibajte gostilom (sladkarijam, maščobam itd.). Prav tako je pomembno, da ne jeste po 18. uri, ko luna ponovno začenja osvetljevati nočno nebo. Počakajte do jutra in šele nato ponovno jejte.

Med 15. in 17. uro popoldne zaužijte večje količine tekočin, saj vam bo to pomagalo, da se boste počutili bolj site in da boste lažje obvladovali želje po prigrizkih, ki se navadno pojavijo v večernih urah, tik pred spanjem.

Čeprav je to obdobje do polne lune lahko težje kot vse druge faze, pa se po drugi strani lahko veselite relativno enostavnejših smernic pojemajoče lune.

Z upoštevanjem smernic, predpisanih za razširjen program hujšanja z luno, lahko žanjete veliko koristi na področju izgube telesne teže oziroma obvladovanja teže. Kar pa je najboljše od vsega – hujšanje z luno je enostavno in naravno in nekaj, kar lahko počenjate vsak mesec v letu.

Scroll to Top