Dieta z vodo

Hujšanje s pitjem hladne vode. Telo porabi kalorije, da hladno vodo segreje na telesno temperaturo. Dnevno je potrebno spiti 8 kozarcev vode.

Vodna dieta? Vsi smo že slišali kako pomembna je voda za zdravje našega telesa, ampak, ali je ta resnično odgovor na hujšanje? Naslednje informacije o dobri stari vodi bodo zagotovo povedale kako resnična je ta zgodba.

Za zdravstvene namene je pitje vode ključno, saj ta raznaša hranila po vsem telesu, odstranjuje strupene snovi iz telesa, preprečuje dehidracijo in uravnava telesno temperaturo.

Kaj je vodna dieta?

Smernice vodne diete, ki jo je javnosti uradno predstavil profesor in znanstvenik Douglas Silver Porter so sledeče:

  • Vsak dan popijte slaba 2 litra vode.
  • Voda mora biti mrzla (optimalna temperatura vode znaša 10 °C ali manj).
  • Predpisano količino vode pijte tekom dneva in ne naenkrat.
  • Voda mora biti čista, brez okusa in umetnih sladil in ne sme biti gazirana.

Formula za izgubo telesne teže

Znanstvena teorija, ki podpira dieto z vodo pravi, da mora telo porabiti energijo, če želi segreti vodo na telesno temperaturo. Strokovne literature slednje pojasnjuje z naslednjo enačbo: da bi telo na temperaturo telesa (običajna temperatura telesa znaša 37°C) segrelo 0,5 l vode z 10 °C bo pokurilo okoli 12 kalorij. Če bi torej celo leto, vsak dan zaužili po 1,5 l vode, bi telo zgolj za njeno segretje potrošilo kar 4500 kalorij. To pomeni, da bi do konca leta izgubili od 0,7 do več kot 1,5 kg telesne teže.

Drugi dejavniki, ki lahko pomagajo pri tej potencialni strategiji prehranjevanja vključujejo pitje hladnejše vode in/ali povečevanja količine zaužite vode. Teorija nadalje še zatrjuje, da naj bi telo s prenašanjem katerekoli dodatne teže vode (0,5 l vode naj bi tehtalo okrog 0,5 kg) pokurilo več kalorij kot, če tega dodatnega ½ l vode ne bi bilo prisotnega. Ta strategija je znana tudi pod imenom “dejavnik nošenja” in kaže na dodatno prehransko znanstveno formulo, ki pravi, da se vsak dan na 0,5 kg telesne teže pokuri od 12 do 18 kalorij.

Ali dieta z vodo zares deluje?

Možnost za manjšo letno izgubo teže je res očitna in se v povprečju giba okrog 2,5 kg na leto, brez da bi vam bilo ob tem potrebno delati kakršnekoli druge spremembe v prehrani. Potrebi po ohranjanju nadzora in ustreznosti vnosa kalorij za vaše zahteve se tako ne sme pripisovati prevelikega pomena. Potrebno se je namreč zavedati, da ta preprosta sprememba življenjskega sloga ni odgovor za izgubo telesne teže, ki vam morda povzroča resna zdravstvena stanja.

Za zdravstvene namene je pitje vode ključno, saj ta raznaša hranila po vsem telesu, odstranjuje strupene snovi iz telesa, preprečuje dehidracijo in uravnava telesno temperaturo. Tisto, kar je najpomembnejše pa je, da je voda nujno potrebna za presnovo maščobe v jetrih. Ker voda pomaga izločati strupene snovi iz telesa, se ob zmanjšanju maščobnih celic v času shujševalnega režima, takšno izločanje še pospeši, zaradi česar se izguba telesne teže na tehtnici pokaže hitreje kot, če telesu ne bi bila zagotovljena zadostna količina vode.

Dodatni mehanizem vode in izgube telesne teže (poleg trditev vodne diete) pa se kaže tudi v zmanjšanem apetitu, saj voda dodobra napolni želodčno votlino. To nam pogosto pomaga, da se izognemo dodatnim kalorijam zaradi stalnega uživanja prigrizkov, ki jih jemo navkljub dejstvu, da bo morda kmalu nastopil čas naslednjega obroka.

Nasveti za pitje večjih količin vode

Mnogi bodo pripomnili, da je težko popiti 8 kozarcev vode na dan. Tu vam predlagamo nekaj rešitev:

  • Vsako jutro z vodo napolnite 2 l vrč ali steklenico. To nato popijte do konca dneva.
  • Hranite steklenico ali kozarec vode v vašem avtu, na vaši delovni mizi, na kuhinjskem pultu, na nočni omarici in kjerkoli drugje, kjer preživite veliko časa. Vodo pijte po požirkih tekom celotnega dne.
  • V vsak obrok vključite kozarec vode (trije kozarci so tako že upoštevani).

Previdnostni ukrepi

Zaradi tveganja za nastanek edema in drugih zdravstvenih tveganj se mora vsakdo, ki trpi za kongestivno srčno boleznijo ali drugimi podobnimi zdravstvenimi stanji, pred pitjem dodatnih količin vode posvetovati s svojim zdravnikom. Prehajanje prekomerne količine tekočine skozi ledvice, le-te lahko precej obremeni, kar ne bo dobrodošlo za posameznike, ki bolehajo za boleznimi ledvic. Prav tako, je treba vedeti, da se z izločanjem vode iz telesa lahko obenem izločijo tudi v vodi topni vitamini, kot so esencialni vitamini skupine B. Zaradi vseh naštetih razlogov je priporočljivo, da se o ustreznem vnosu vode v telo predhodno posvetujete z vašim zdravnikom.

 

Scroll to Top