Dieta z vlakninami (Fiber35 Diet)

Hujšanje s pomočjo vlaknin. Dnevno je potrebno zaužiti vsaj 35 gramov vlaknin (topnih in netopnih).

Pozabite na diete, ki se v vašem življenju pojavijo kot neka modna kaprica. Pozabite na uživanje tablet, ki ne izpolnjujejo vaših pričakovanj. Predstavljamo vam dieto z vlakninami, ki obsega pravi način za izgubo vseh želenih kilogramov, ki se jih boste znebili za vse svoje življenje.

Dieto je razvila zdravnica naturopatije (naravne medicine), certificirana prehranska svetovalka in najbolje prodajana avtorica Brenda Watson. Ne le, da vam dieta z vlakninami pomaga shujšati, pomaga vam tudi izboljšati vaše zdravje!

bazična dieta

 

Pomanjkanje vlaknin v vsakdanji prehrani – razlog za številne zdravstvene težave in debelost

V zadnjih 30 letih je v naši prehrani do spremembe. V nasprotju s sadjem, bogatim z vlakninami, zelenjavo, stročnicami in polnovrednimi žiti, ki so nekoč prevladovala na naših krožnikih, dandanes zaužijemo veliko število (in količino) predelane hrane z zelo nizko vsebnostjo vlaknin, ki je polna rafiniranih sladkorjev ter škodljivih trans maščob. Zaradi tega smo našo prehrano skoraj povsem osiromašili najverjetneje najbolj koristnega hranila na zemlji.

Knjiga Dieta z vlakninami (v Kanadi objavljena pod imenom Fiber35) vam bo pokazala, da se ključ za izgubo telesne teže in ohranjanje zdravja skriva prav v dnevnem uživanju vsaj 35 gramov vlaknin. V nasprotju z dietami z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in dietami z visoko vsebnostjo beljakovin, ki nasičujejo tržišče, je dieta z vlakninami osnovana na znanstveno preverjenih tehnikah, za katere je klinično dokazano, da vam pomagajo izgubiti telesno težo.

Kako deluje dieta z vlakninami?

Obstaja samo ena metoda, za katero je klinično dokazano, da zagotavlja izgubo telesne teže, in sicer – na dan je potrebno pokuriti več kalorij, kot pa jih zaužijete. Dieta z vlakninami deluje tako, da vam zagotovi preverjen sistem, ki izračuna vaš idealen vnos kalorij, ki se ujema s cilji izgube telesne teže. Ko se dieta kombinira s 35 grami vlaknin na dan, so rezultati le-te resnično osupljivi.

Vlaknine vam pomagajo izgubiti težo na številne načine:

 • 35+ gramov vlaknin na dan uravnava lakoto, saj le-te delujejo kot naravni zaviralec apetita (vlaknine v želodcu zavzamejo veliko prostornino, poleg tega pa vsebujejo kalorij).
 • 35+ gramov vlaknin na dan spodbuja in podaljšuje učinek hormona CCK (holecistokinin) in vam tako daje daljši občutek sitosti.
 • 35+ gramov vlaknin na dan upočasni oziroma zavira pretvorbo ogljikovih hidratov v sladkor (zaradi tega telo učinkovito uporabi glukozo).
 • 35+ gramov vlaknin na dan izniči že zaužite kalorije (z vsakim gramom zaužitih vlaknin lahko izničite 7 kalorij).
 • Živila, ki imajo visoko vsebnost vlaknin so bogata z energijo in antioksidanti, obenem pa tudi preprečujejo nastanek bolezni, povečujejo energijo ter zmanjšujejo stres imunskega sistema.

Dieta z vlakninami je osnovana na znanstveni raziskavi, ki potrjuje, da zmanjšanje števila vnesenih kalorij ne predstavlja edinega načina za uspešno izgubo telesne teže in njeno kasnejše ohranjanje.

Vloga vlaknin pri hujšanju

Diete so znane po tem, da posameznikom narekujejo naj iz svojega življenja izločijo določeno vrsto hrane, če želijo shujšati. Najsi bo to sladkor, maščoba ali ogljikovi hidrati, če ste poskusili dieto kot je ta, ste morda izgubili določeno število kilogramov, toda, ali ste te kilograme ponovno pridobili nazaj? Ali ste se med procesom hujšanja borili z nenehno željo po prigrizkih in nizko ravnjo energije? Dieta z vlakninami vključuje res izjemno hranilo, ki vam takšne težave pomaga odpraviti. To hranilo so vlaknine.
Vlaknine, ki jih vsebuje sadje, zelenjava, polnovredna žita, semena in druge rastline v dieti zagotavljajo številne prednosti, vključno z dejstvom, da z vlakninami bogata sadje in zelenjava telo oskrbujeta s fitohranili (varujejo pred boleznimi), ki se borijo proti prostim radikalom, ki lahko poškodujejo naše celice. Ta dieta poudarja, da obstajata dve vrsti vlaknin, ki jih je kot take, potrebno vključiti v zdravo prehrano.

Topne vlaknine

Topne vlaknine so vlaknine, ki so topne v vodi in so počasi prebavljive. V želodcu, kjer ostajajo dlje časa, vpijejo strupene snovi, katere nato prenašajo s seboj skozi prebavni trakt. Dieta z vlakninami priporoča, da je 35 % vaše diete sestavljene iz topnih vlaknin, ki jih je mogoče najti v:

 • Fižolu,
 • Sadju,
 • Stročnicah,
 • Oreščkih,
 • Ovsenih kosmičih.

Netopne vlaknine

Netopne vlaknine se ne raztapljajo v vodi. Ko se gibljejo skozi prebavni trakt delujejo kot nekakšna metla, ki debelo črevo očisti nesnage, hkrati pa iz črevesne stene odstranijo tudi strupene snovi. Dieta z vlakninami priporoča, da je 65 % vaše diete sestavljene iz netopnih vlaknin.

 • Pšenični otrobi
 • Leča
 • Laneno seme
 • Grah
 • Polnozrnata moka, polnozrnat kruh, polnozrnati žitni pšenični otrobi
  oreščki

Skupno delovanje topnih in netopnih vlaknin

Ti dve vrsti vlaknin delujeta z roko v roki pri:

 • Uravnavanju sladkorja v krvi,
 • Obvladovanju lakote,
 • Povečanju občutka sitosti,
 • Zmanjševanju holesterola,
 • Uravnoteženju pH vrednosti črevesja,
 • Zagotavljata dobro floro v našem črevesju,
 • Spodbujata normalno iztrebljanje.

Druge prednosti vlaknin v dieti

Vključitev vlaknin v dieto spodbuja splošno dobro počutje in zdravje. Raziskave diete z vlakninami so pokazale, da uvedba vlaknin v prehrano poveča vrednost hormona holecistokinina. Ta hormon pomaga prebavi v tankem črevesju, posamezniku pa daje tudi občutek zadovoljstva in sitosti. Prav tako pomaga zavirati apetit, zaradi česar se zmanjša vnos števila kalorij. To pa še ni vse. Dieta z visoko vsebnostjo vlaknin običajno pomaga izločati več kalorij tudi v samem blatu, saj vlaknine pomagajo preprečiti absorpcijo kalorij.

Knjiga Fiber35 Diet

Če je to slišati kot dieta, ki bi bila lahko primerna za vas, potem si zagotovite izvod knjige Fiber35 Diet: Nature’s Weight Loss Secret (Dieta Fiber35: Skrivnost narave za izgubo telesne teže), ki jo je napisala certificirana svetovalka za prehrano, Brenda Watson. Ta knjiga v celoti pojasnjuje vlogo vlaknin tako pri izgubi telesne teže, kot tudi pri preprečevanju bolezni. Na ta način bralcu pomaga razumeti njegove osebne potrebe po kalorijah, obenem pa mu nudi tudi boljše razumevanje o delovanju njegove presnove in o njenem vplivu na težo. Knjige obsega tudi sledeče teme:

 • Hormoni in stres in kako lahko ti prispevajo k povečanju teže,
 • Resnica o ogljikovih hidratih in zakaj so ti bistveni del zdrave prehrane,
 • Čiščenje in razstrupljanje in kako lahko sprožita hujšanje.

Knjiga vam poleg omenjenih informacij nudi tudi napotke, kako pripraviti zdrave in okusne obroke, ki so bogati z vlakninami. Če mislite, da bi bila ta knjiga za vas koristna, si lahko najprej preberete prvo poglavje in se šele nato odločite za njen nakup.

Pomembnost telesne vadbe

Kot vsaka zdrava dieta, tudi dieta z vlakninami poudarja pomembnost telesne vadbe za doseganje čim večjih rezultatov pri izgubi telesne teže. V primeru, da se boste odločili za nakup knjige naj omenimo, da ta vključuje tudi program vaj za moč in program kardio vadbe, ki izvrstno dopolnjujeta dieto in vam zagotavlja popolno telesno pripravljenost.

 

Scroll to Top