Dieta Best Life

Dieta, zaradi katere je Oprah izgubila 41 kilogramov!

Bob Greene, avtor diete Best Life, je v zdravilišču v Koloradu spoznal Oprah. Kasneje je postal znan kot moški, zaradi katerega je Oprah izgubila kar slabih 41 kilogramov, pretekla pa je tudi svoj prvi maraton. Zaradi povezave g. Greena z Oprah in njegove uspešnosti pri hujšanju, je dieta Best Life postala najbolje prodajana knjiga s prehranskimi nasveti.

Dieta Best Life deluje, ker je zdrava, vseživljenjska in poučna knjiga o pravilni prehrani in telesni vadbi. K uspešnosti diete veliko pripomorejo tudi prispevki Oprah, saj se vse česar se dotakne ali o čemer govori običajno spremeni v zlato. .

 

Osnove diete Best Life

Knjiga Best Life Diet (dieta Best Life) zajema poglavja o izbiri zdrave hrane, koristnih fizičnih vadbah, motivacijskih nasvetih, receptih in še veliko več. Ta dieta ne temelji na hitri izgubi telesne teže ali štetju kalorij, temveč se osredotoča na akcijski načrt za trajne spremembe prehranjevalnega vedenja (na dolgi rok). Z ozirom na to, osnove programa vključujejo štiri posebne dele. Ti so sledeči:

 • Velika 3 vprašanja,
 • 8 načinov za brzdanje vašega apetita,
 • 6 živil, ki se jim je treba izogniti,
 • Vaša lestvica lakote.

»Velika« 3 vprašanja

Posameznik, ki ima težave s prehranjevanjem, mora po besedah avtorja najprej in predvsem določiti izvor tega vzroka, da bi lahko sprejel ustrezne življenjske spremembe. Prav iz tega razloga so za uspeh Diete Best Life najpomembnejša naslednja tri vprašanja:

1. Zakaj sem predebel?

2. Zakaj želim izgubiti telesno težo?

3. Zakaj mi v preteklosti ni uspelo ohraniti svoje telesne teže?

Upamo, da vas bodo vaši odgovori na zgornja vprašanja in vaša razmišljanja o njih, lahko usmerila na pot sprejetja ustreznih sprememb v vaših prehranjevalnih navadah. Vprašanja sprejmite kot mini psihološko delavnico s samim seboj.

8 načinov za brzdanje vašega apetita

Osnovna prehranjevalna načela za izgubo telesne teže predstavljajo matice in vijake tega vidika programa.

 • Jejte na vsake 3 – 4 ure,
 • Zaužijte velike količine živil, ki so bogati z vlakninami in pijte veliko vode,
 • Beljakovine, maščobe in sestavljeni (kompleksni) ogljikovi hidrati so pomembni pri vsakem obroku in prigrizku,
 • Počakajte okrog 20 minut preden si privoščite »repete«, saj boste na ta način možganom zagotovili dovolj časa, da vas obvesti o vaši ravni sitosti,
 • Izogibajte se okoljem s hrano, ko ni čas za hrano,
 • Vadite,
 • Odkrijte sprožilce, ki povzročijo, da jeste preveč,
 • Poskrbite za dovolj ur spanja.

6 živil, ki se jim je treba izogniti

Sledeča živila, za katere ste morda že slišali, so na Bob Greenovem seznamu živil, ki se jih je treba izogibati v prvi in drugi fazi tega prehranjevalnega programa:

 • Brezalkoholne sladkane pijače,
 • Trans nasičene maščobe,
 • Ocvrta hrana,
 • Beli kruh,
 • Bele testenine,
 • Mlečni izdelki z visokim deležem mlečne maščobe.

Vaša lestvica lakote

Ta komponenta je za dieto Best Life ključnega pomena, saj vam bo pomagala pazljivo izbrati in hkrati tudi jesti v skladu s potrebami vašega telesa. Lestvica je osnovana na desetih opisih, s pomočjo katerih lahko v vsakem trenutku ocenite stopnjo svoje lakote (lestvica sega od “povsem polne” stopnje s številko 10 do “šibke in omotične” stopnje, ki nosi številko 1). Glede na vašo raven lakote se boste tako lahko določili, ali morate jesti oziroma kdaj morate jesti.

Tri faze Diete Best Life

Prva faza: pospešite

Skozi to 4-tedensko obdobje, privrženci diete v svoje vedenje začnejo vnašati določene spremembe. Te spremembe vključujejo:

 • več gibanja,
 • uživanje treh obrokov in enega prigrizka dnevno (vključno z zajtrkom),
 • izločanje alkohola,
 • pitje kozarca vode ob vsakem posameznem obroku,
 • jemanje multivitaminskih dodatkov z omega-3 maščobami in kalcijem (v primeru, če izbira hrane ne zadostuje posameznikovim dnevnim potrebam),
 • odpravo hranjenja dve uri pred spanjem, i
 • zogibanje šestim določenim vrstam hrane in
 • tehtanje na začetku faze ter po koncu četrtega tedna.

Druga faza: zamenjajte

Druga faza te diete traja vsaj 4 tedne ali precej dlje, odvisno pač, koliko kilogramov želite izgubiti. Pravila te faze temeljijo na pravilih 1. faze s tem, da so dodana številna živila, ki imogočajo izgubo telesne teže.

Razlika je tudi pri omejitvi živil. V 1. fazi te diete pravzaprav niste imeli pravih omejitev pri izbiri hrane. V fazi 2. pa se je potrebno izogniti izdelkom iz bele moke (bel kruh in testenine iz bele moke), saj nimajo prave prehranske vrednosti in so polni kalorij. To še ne pomeni, da ne smete uživati ogljikovih hidratov. Na spisku dovoljenih jedi se še vedno nahaja polnozrnati kruh in testenine iz polnozrnate moke.

Na spisek prepovedanih živil se selijo sladke pijače, živila z vsebnostjo trans nasičenimi maščobami, ocvrta hrana in mlečni izdelki z visoko vsebnostjo maščob.

Tretja faza: živite srečno do konca svojih dni

Ta korak diete Beste Life je prizanesljiv glede omejitev hrane in omogoča neko srečno sredino med občasnim zaužitjem priboljškov in starimi navadami prenajedanja. Tu brez kakršnekoli krivde lahko pojeste tudi živila, ki so označena z izrazom “luksuzna živila”.

V to skupino spadajo temna čokolada, pica in celo kozarec vina. A, ker se izguba teže določa s številom kalorij v primerjavi s številom potrošenih kalorij, se zadostna mera vadbe tu pokaže kot zelo pomemben kriterij. Bob na primer priporoča, da na stopnji ena telesne pripravljenosti vašemu dnevu dodate 100 kalorijsko poslastico, medtem ko mu na stopnji telesne pripravljenosti 3 lahko dodate že kar 300 kalorijski priboljšek.

Druga orodja Diete Best Life

Del diete Best Life so natisnjeni nakupovalni seznami, recepti, dnevnik zaužite hrane, načrti obrokov, vključno s Oprahinim 7-dnevnim načrtom obrokov, internetni forumi oz. oglasne deske, brezplačni profili prehrane, kardio vadbe, vadbe za pridobivanje moči, prehranjevalni nasveti in članki, ki se nanašajo na izgubo telesne teže.:

Razlogi za in proti

Dieta Best Life deluje, ker je zdrava, vseživljenjska in poučna knjiga o pravilni prehrani in telesni vadbi. K uspešnosti diete veliko pripomorejo tudi prispevki Oprah, saj se vse česar se dotakne ali o čemer govori običajno spremeni v zlato. Kljub temu ta program prehranjevanja morda ni pisan na kožo vsem ljudem, in sicer zaradi naslednjih nekaj razlogov

Prvič – če ne znate kuhati oziroma nimate kuharja, ki bi vam pripravljal ustrezne obroke, dieta morda ne bo tako enostavna in preprosta, kot se zdi.

Drugič – nakupovalni seznam vključuje drage blagovne znamke, kot je Cascadian Farms, Muir Glen in 8th Continent, ki si jih morda ne boste mogli privoščiti. Tudi ideja, da so del tega seznama blagovne znamke je nekoliko moteča, saj se dieti dodaja dokaj močan trženjski element.

Vendar, ne glede na to ali “verjamete” v dieto ali ne, ta še vedno ostaja pot do zdravega življenjskega sloga. Priporočamo vam, da se pred začetkom katerekoli vadbe ali diete posvetujete z vašim zdravnikom.

 

 

Scroll to Top