4 dnevna hitra dieta

4 dnevna hitra dieta za hujšanje, s katero lahko v nekaj dneh izgubite 2,5 do 4,5 kilogramov. Temelji na uživanju manj kot 1200 kalorij dnevno.

Za ljudi, ki želijo na hitro izgubiti telesno težo za določeno posebno priložnost ali dogodek, bo ta 4 dnevna hitra dieta morda videti kot popolna intenzivna shujševalna dieta, s pomočjo katere jim bo uspelo “zlesti” v tiste oprijete jeans hlače ali tisto malo črno oblekico. Po besedah zagovornikov diete, boste namreč v le pičlih 4 dneh izgubili kar od 2,5 do 4,5 kilogramov.

A naj vas opozorimo – če se boste odločili za uporabo te diete vedite, da te ne smete izvajati več kot štiri dni, prav tako pa je ne smete ponavljati več kot enkrat na vsakih nekaj mesecev, saj dieta ni prehransko uravnotežena, zaradi česar trajna uporaba lahko povzroči prehransko pomanjkanje.

Načela 4 dnevne hitre diete – manj kot 1200 kalorij dnevno

4-dnevna hitra dieta zagotavlja jedilnik za štiri dni, ki se ga je treba natančno držati. Na voljo so vam tudi številne spletni viri, ki opisujejo jedilnik za vsakega izmed štirih dni. Vsak dnevni jedilnik ima skupaj manj kot 1200 kalorij. Zavedati se morate, da večina prehranskih strokovnjakov ne priporoča, da se dnevno zaužije manj kot 1200 kalorij.

Ta dieta velja za deloma stradajočo dieto, ki ni namenjena za trajno uporabo, saj lahko zaradi pomanjkanja mikrohranil povzroči številne zdravstvene težave in nastanek raznovrstnih simptomov (od utrujenosti in slabotnosti, pa vse do čustvenih in fizičnih problemov). Obroki so sestavljeni iz nizkokaloričnih živil in živil z nizko vsebnostjo maščob v predpisanih vrednostih.

Primer dnevnega jedilnika za 4 dnevno hitro dieto

Zajtrk

 • 1/2 grenivke

Kosilo

 • 115 g pustih beljakovin, kot so piščančje prsi brez kože ali 85 g nekoliko bolj mastnih beljakovin, kot je pusta mleta govedina,
 • Ena skodelica dušene zelene zelenjave,
 • Ena skodelica surove zelenjave z visokim deležem vlaknin,
 • 180 ml paradižnikovega soka.

Večerja

 • Ena skodelica škrobnate zelenjave, kot je buča (kuhana ali surova),
 • Ena skodelica zelenjave z visokim deležem vlaknin, kot je cvetača (dušena ali surova),
 • 145 g pustega belega mesa, kot so piščančje prsi ali 115 g pustega rdečega mesa, kot je pusti zrezek,
 • 180 ml nesladkanega soka.

Voda
Priporoča se, da se 30 minut pred vsakim posameznim obrokom popije 240 ml vode. Enako priporočilo velja tudi za 30 minut po večerji in tik pred samim spanjem, saj se na ta način poveča občutek sitosti, iz telesa pa se odplaknejo maščobe in razne druge strupene snovi.

O intenzivnih shujševalnih dietah

Ta dieta velja za intenzivno shujševalno dieto. Čeprav verjamemo, da se je te zelo mamljivo lotiti, kadar ste pod velikim pritiskom, da izgubite telesno težo za določeno posebno priložnost, pa morate vedeti, da lahko učinki intenzivne shujševalne diete povzročijo posledice, ki bi se lahko kazale skozi celoten preostanek vašega življenja.
Večina intenzivnih shujševalnih diet privede do izgube teže, ki pa se večinoma ne kaže v izgubi telesne maščobe, temveč v izgubi vode in mišične mase. Takšna izguba mišične mase lahko vodi v upočasnjeno delovanje metabolizma, kar posledično pomeni, da telo za svoje delovanje potrebuje manj kalorij. Gre le za enega izmed manj negativnih kratkoročnih in dolgoročnih učinkov intenzivnih shujševalnih diet. Drugi možni negativni učinki vključujejo še:

 • Prehransko pomanjkanje: deloma stradajoče diete lahko hitro vodijo v pomanjkanje osnovnih hranil.
 • Prenajedanje: ker so intenzivne shujševalne diete običajno zelo omejujoče, jim pogosto sledi obdobje prenajedanja, ko posameznik želi nadoknaditi vsa izgubljena hranila in kalorije. Prehranska pomanjkanja, ki so nastala kot posledica intenzivne shujševalne diete lahko vodijo v močno željo po zaužitju raznih prigrizkov, saj telo posameznika poskuša prisiliti k uživanju večjih količ hrane, ki jo le-to potrebuje za zdravje in preživetje.
 • Povečanje telesne teže: intenzivne shujševalne diete pogosto vodijo do yo-yo učinka. Prej omenjena upočasnitev presnove, v kombinaciji s prenajedanjem, vodi do hitre povrnitve telesne teže. Pravzaprav velja, da posamezniki, ki so se poslužili uporabe intenzivne shujševalne diete običajno še hitreje pridobijo več teže, kot pa so jo sploh izgubili. Na žalost, tako pridobljena telesna teža ne nadomesti izgubljene mišične mase, temveč se v telesu shrani v obliki maščobe, medtem ko učinki na presnovo iz prvotne intenzivne shujševalne diete ostanejo v delovanju.
 • Duševne in telesne spremembe: intenzivne shujševalne diete lahko prinašajo številne duševne in fizične vplive. Resnost teh učinkov je odvisna od številnih dejavnikov in se lahko kažejo v obliki razdražljivosti in manjših bolečin, lahko pa segajo tudi vse do klinične depresije in drugih bolezni.

Priporočila pred pričetkom diete

 • Če še vedno razmišljate o tem, da bi se lotili te diete, je vedno najbolje, da se pred začetkom posvetujete s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik vam bo morda lahko ponudil bolj zdravo alternativo.
 • Če se po posvetovanju z vašim zdravnikom še vedno želite lotiti te diete je pomembno, da jo dopolnite z ustreznimi vitamini in minerali, saj boste s tem preprečili nastanek nekaterih negativnih učinkov, kot je prehransko pomanjkanje in želja po raznih prigrizkih.
 • Če se boste odločili, da poskusite s to dieto se zavedajte, da jo lahko izvajate le štiri dni, nato pa jo morate prekiniti za nekaj mesecev preden lahko poskusite znova. Vaše telo za svoje optimalno delovanje namreč potrebuje primerno število kalorij in hranil.

Sklep

Zdravo izgubljanje teže ni nikoli hitro. Zdrava izguba teže je izguba 200 do 400 gramov na teden. Zdrav režim hujšanja vključuje prehransko dieto, ki izpolnjuje vse prehranske potrebe telesa in zagotavlja primeren vnos kalorij za vzdrževanje mišične mase telesa. Pomemben del pri hujšanju predstavlja tudi redna vadba. Če boste upoštevali zdrav program prehranjevanja in ga združili z zadostno količino vadbe boste kmalu spoznali, da ni nobene potrebe po intenzivnih shujševalnih dietah.

4-dnevna hitra dieta: moja izkušnja

(zanimiva izkušnja uporabnice 4 dnevne hitre diete – povzeto iz tujega foruma)

Razlog, zakaj se ljudje lotijo diete, se kaže predvsem v njihovi želji po izgubi odvečnih kilogramov. Ti ljudje niso povsem prepričani o tem, kaj lahko pričakujejo, razen v primeru, če so se diete posluževali že prej. Odločila sem se torej, da grem na dieto imenovano 4-dnevna hitra dieta. Ker je bila to moja prva dieta, nisem vedela kaj natanko lahko pričakujem od nje. Pri tej dieti je namreč treba jesti natanko tisto, kar je določeno za zajtrk, kosilo in večerjo. Tukaj je jedilnik:

PRVI DAN
Zjutraj, ko vstanete najprej urinirajte in se stehtajte ter šele nato popijte kozarec vode.
Kozarec vode popijte 30 minut pred zajtrkom.
ZAJTRK
½ manjše grenivke.
Voda 30 minut pred kosilom.
KOSILO
Na žaru pečen zrezek ali mesni polpet.
1 skodelica zelene solate, 1 srednje velik paradižnik (brez solatnega preliva).
Voda po kosilu in sredi popoldneva.
Voda 30 minut pred večerjo.
VEČERJA
2 trdo kuhani jajci, stročji fižol, ½ manjše grenivke.
Voda 30 minut po večerji.
Voda pred spanjem.

DRUGI DAN
Zjutraj, ko vstanete najprej urinirajte in se stehtajte ter šele nato popijte kozarec vode.
Kozarec vode popijte 30 minut pred zajtrkom.
ZAJTRK
½ manjše grenivke.
Voda 30 minut pred kosilom.
KOSILO
1 jagnječji kotlet ali 3 trdo kuhana jajca ali 115 g mesnega polpeta ali 145 g piščanca.
1 skodelica zelene solate (brez solatnega preliva) in 180 ml paradižnikovega soka.
Voda sredi popoldneva.
Voda 30 minut pred večerjo.
VEČERJA
1 skodelica buče (dušene ali surove), 1 skodelica cvetače (dušene ali surove), stročji fižol (dušen ali surov).
Voda 30 minut po večerji.
Voda pred spanjem.

TRETJI DAN
Zjutraj, ko vstanete najprej urinirajte in se stehtajte ter šele nato popijte kozarec vode.
Kozarec vode popijte 30 minut pred zajtrkom.
ZAJTRK
½ manjše grenivke .
Voda 30 minut pred kosilom.
KOSILO
1 skodelica zelene solate (brez nadomestkov in solatnega preliva), 1 skodelica stebelne zelene (brez solatnega preliva), na žaru pečen piščanec.
Voda 30 minut po kosilu in sredi popoldneva.
Voda 30 minut pred večerjo.
VEČERJA
Pleskavica iz mletega mesa, dušeni paradižniki, 180 ml slivovega soka (brez nadomestkov).
Voda 30 minut po večerji.
Voda pred spanjem.

ČETRTI DAN
Zjutraj, ko vstanete najprej urinirajte in se stehtajte ter šele nato popijte kozarec vode.
Kozarec vode popijte 30 minut pred zajtrkom.
ZAJTRK
½ manjše grenivke.
Voda 30 minut pred kosilom.
KOSILO
2 trdo kuhani jajci, stročji fižol, 180 ml paradižnikovega soka.
Voda po kosilu in sredi popoldneva.
Voda 30 minut pred večerjo.
VEČERJA
Na žaru pečen zrezek ali mesni polpet, 1 skodelica zelene solate in 1 srednje velik paradižnik (brez solatnega preliva), 180 ml nesladkanega ananasovega soka.
Voda 30 minut po večerji.
Voda pred spanjem.

Odločila sem se, da bom ves čas te 4-dnevne diete vodila tudi dnevnik svojega počutja – da, bilo je veliko pritoževanja. Spodaj se nahaja nekaj mojih misli za vsak posamezni dan:
1. dan

Ker sem ponoči dobro spala, sem zjutraj vstala z veliko lahkoto. Najprej sem pomislila na dober zajtrk, a sem se nato opomnila, da sem na dieti in si ne morem privoščiti jesti tisto, kar si želim. Zato sem pojedla polovico grenivke in popila veliko čaja. Presenetljivo, a grenivka je bila dovolj nasitna.

Nato sem se odločila, da se s kolesom odpravim na 5-kilometrsko kolesarjenje po okolici. Kolesarjenje je bilo prijetno in sproščujoče, a sedaj je nastopil čas kosila in že pričenjam čutiti lakoto. Začnem torej s pripravljanjem kosila – en jagnječji kotlet, 1 skodelica zelene solate in paradižnik. No, jagnječji kotlet je bil kar dober, paradižnika pa nisem mogla spraviti v usta. Še vedno sem lačna. Pijem veliko vode in čaja, da bi si zapolnila praznino v svojem želodcu.

Sedaj je čas večerje in še nikoli nisem bila tako vesela, da lahko jem stročji fižol, trdo kuhana jajca in grenivko. To je bila zares izvrstna večerja. Jedla sem počasi, saj sem želela dodobra napolniti svoj želodček.

Čas je za spanje in preživela sem prvega od začrtanih 4 dni hitre diete. Moram priznati, da sem pričakovala, da bo dieta lažja, kot dejansko je. Nisem si predstavljala, da duševno stanje v dieti lahko igra tako veliko vlogo. Resnično se moraš potruditi in preslišati tisto, kar ti narekuje tvoje telo. Komaj čakam, da zaspim, da bo spet jutro in bom spet lahko jedla. Upam, da bo jutrišnji dan kaj lažji.

2. dan
Ko sem se danes zjutraj prebudila, sem si takoj želela pripraviti štručko s smetanovim sirnim namazom. A ker vem, da še ne smem jesti, sem spet pojedla polovico grenivke in pila čaj.

Ves včerajšnji dan in vse današnje dopoldne že komaj čakam, da pojem kosilo – piščanca in solato. Pojedla sem kosilo, ki me je zelo nasitilo. Iz vseh dovoljenih sestavin sem si pripravila kar solato s piščancem, seveda, brez solatnega preliva. Bilo je izvrstno. Komaj čakam na večerjo.

Čas mineva tako zelo počasi. No, ravnokar sem pojedla še večerjo in moram priznati, da me sploh NI nasitila. Za večerjo sem imela namreč zelenjavo in to sploh ni bilo dobro. Resnično si želim, da bi že odnehala, a vem, da se moram diete držati še 2 dni. Nisem vajena imeti praznega želodca, ampak, da ob bolečem želodcu takoj nekaj pojem, a sedaj tega ne morem storiti. Vse kar si trenutno želim je, da se odpravim v posteljo in da bo kmalu jutro, ko bom ponovno lahko jedla grenivko. Želodec me boli že tako močno, da je težko zaspati.

3. dan
Ko sem se prebudila sem bila zelo lačna, vendar sem se kljub temu odločila, da bom z dieto nadaljevala. Ko sem pojedla grenivko, sem šla malo kolesariti.

Želodec me je bolel tako zelo, da je bilo težko pojesti kosilo. Tako zelo sem lačna.

Šla sem k sestri, kjer so za večerjo imeli pico. Mikalo me je, da bi jo jedla, a je nisem. Sedaj se pripravljam na večerjo, ki se je že zelo veselim, saj menim, da je to najboljša večerja izmed vseh 4 dni – pleskavica iz mletega mesa in dušeni paradižniki.
Pleskavico sem pomakala v dušene paradižnike. To je bilo tako okusno – kot bi jedla pleskavico s kečapom. Nocojšnja večerja me je dodobra nasitila, kar je dobro, saj ne želim ponovitve sinočnjega scenarija. Sedaj se odpravljam v posteljo. Čudovito je spet občutiti poln želodček.

4. dan
Ko sem se danes zjutraj prebudila sem spoznala, da sem se že tako navadila na zajtrk z grenivko, da sploh nisem pomislila, da bi za zajtrk pojedla kaj drugega. Danes sem se odločila, da ob grenivki ne bom pila čaja.

Skoraj je že čas za kosilo, zato že kuham jajci. Popila sem paradižnikov sok, ki me je pravzaprav kar nekoliko nasitil, zato še nisem pojedla jajc in stročjega fižola. Ravnokar sem pojedla stročji fižol in jajca in sem povsem sita.

Videti je, da se moj želodec že krči. Po kosilu sem bila zelo sita, a sedaj je nastopil čas za večerjo in sem že nekoliko lačna. Prvič sem pila ananasov sok. Bil je odličen. Nisem mogla pojesti vsega piščanca, zelene solate in paradižnikov. Moj želodec se je zelo skrčil, kar mi bo vsekakor pomagalo jesti manjše porcije hrane. Vesela sem, da je danes moj zadnji dan diete. V posteljo se odpravljam z mislijo na jutrišnji dan – kaj bom jedla jutri?

Kaj sem se naučila?

 • Ker je bila to moja prva dieta, sploh nisem vedela kaj naj pričakujem. Po preživetih štirih dneh diete sem začela razumeti pravi namen moje odločitve za dieto. V dieto sem šla z mislijo, da bo vse skupaj povsem enostavno, celo rekla sem si “saj so le štirje dnevi”. Vendar pa sem kaj hitro spoznala, da je potrebno veliko duševnega nadzora, če želiš preslišati želje, ki ti jih nenehno narekuje tvoje telo. Spoznala sem tudi nekaj stvari o sebi in o svojih prejšnjih prehranjevalnih navadah.
 • Duševnemu vidiku te diete je res težko biti kos. Zavedanje, da se moraš diete držati do grižljaja natančno je naporno, saj si želiš jesti le tisto, kar ješ običajno. Znati nadzorovati svoje želje zagotovo predstavlja pravi ključ za diete kot je ta. Za diete je treba biti discipliniran in jaz res nisem bila tako disciplinirana, kot sem mislila, da sem. Resnično težko je bilo prezreti občutek praznine v želodcu, a mi je nazadnje uspelo. Mislim, da se človek sploh ne zaveda koliko dejansko poje, dokler enkrat ne poje več toliko kot je pojedel prej.
 • Zaradi te diete sem spoznala, da sem imela zelo slabe prehranjevalne navade (na primer, prekomerno hranjenje v nočnem času oziroma ob trenutkih, ko mi je bilo dolgčas ali pa sem bila žalostna). Dandanes se zavedam, da sem pojedla veliko več, kot bi dejansko morala in da moje prehranjevalne navade še zdaleč niso bile takšne, kot bi morale biti. Namreč, vsakokrat, ko se je oglasil moj želodec, sem se mu vdala in pojedla nekaj, kar je bilo vrh vsega še nezdravo.
 • Sedaj vem, da moram v svojo vsakodnevno prehrano vključiti večjo količino zelenjave, čips pri kosilu pa nadomestiti s sadjem. Ko že govorim o sadju – grenivka sploh ni tako slaba izbira za zajtrk, pravzaprav je kar nasitna, obenem pa ti zagotovi še dovolj energije. Zajtrk bom zato najverjetneje kar nadaljevala s sadjem. Namesto štručke in smetanovega sirnega namaza ali jajc in slanine si bom za zajtrk privoščila bolj zdrave žitne kosmiče in nekoliko manjše porcije.
 • Kar se tiče večerje – za večerjo ne morem jesti le zelenjave, a odločila sem se, da jo bom za večerjo pojedla v nekoliko večjih količinah. Zmanjšala bom tudi uživanje mesa in kruha v nočnem času. Ta dieta me je vpeljala tudi v svet paradižnikovega soka. Navadno sicer sovražim paradižnike, a presenetljivo, obožujem paradižnikov sok. Sploh ni tako slab, zato mislim, da bom nadaljevala s pitjem le-tega. Ta dieta me je naučila veliko stvari na katerih bom morala še delati. Moje prehranjevalne navade se morajo spremeniti, spremeniti pa se mora tudi izbira hrane, ki jo jem. Še največjo pozornost pa moram nameniti discipliniranju svojega telesa.

Rezultati moje 4 dnevne diete

 • Da, saj vem katero vprašanje vas najbolj zanima – ali sem kaj shujšala? Da, sem. Na začetku v svoji prvi 4 dnevni dieti sem izgubila 3 kilograme, a ker sem hitro zapadla nazaj v svoje stare prehranjevalne navade, sem izgubljeno težo kaj hitro pridobila nazaj. Ko sem se prenajedla s hitro hrano, mi je postalo zelo slabo.
 • Zato sem se odločila oblikovati svojo lastno dieto, ki mi bo pomagala izgubiti težo. V dieto sem vključila nekaj vidikov te diete in dodala še nekaj drugih stvari. Zjutraj še vedno jem agrume, še vedno jem tudi solato brez preliva ter nekoliko več zelenjave, zmanjšala pa sem vnos kruha in mesa. Kot rezultat vsega naštetega sem sedaj ponovno začela izgubljati telesno težo.
 • Ko včasih zapadeš nazaj v svoje stare navade ugotoviš, da starih navad ne moreš več uporabljati oziroma da teh sploh ne potrebuješ več. To dieto bi vsekakor priporočila vsakomur, saj gre za dobro izkušnjo, ki vam bo morda pomagala spoznati določene stvari o sebi in ugotoviti, kaj bi dejansko morali početi. Želim vam vso srečo. Z vso gotovostjo lahko trdim, da mi je dieta dala kar nekaj pozitivnih stvari, ki se jih bom posluževala tudi v nadaljevanju.

 

Scroll to Top