3 dnevna dieta z jabolki

Dieta z jabolki ali Jabolčna dieta. Vlaknine v jabolkih zagotovijo občutek sitosti, njegova sladkoba pa zadovolji potrebe po sladkih prigrizkih.

The 3-Apple-a-Day Plan: Your Foundation for Permanent Fat Loss (3-dnevni program prehranjevanja z jabolki: vaša osnova za trajno izgubo maščobe) je razvila Tammi Flynn, registrirana dietetičarka in inštruktorica skupinske vadbe v telovadnici Gold’s Gym v Washingtonu. Flynnova je ugotovila, da ena izmed njenih strank pred vsakim obrokom zaužije po eno jabolko in tako prepreči nazadovanje hujšanja.

Flynnova je s tem pristopom začela eksperimentirati tudi pri ostalih strankah in bila nato priča neverjetnim rezultatom – tipična izguba telesne teže je znašala izjemnih 8 kilogramov v 12 tednih.

Osnovna navodila 3 dnevne diete z jabolki

Pred vsakim obrokom pojejte eno jabolko

Temelj tega 3-dnevnega programa prehranjevanja z jabolki vključuje zaužitje enega jabolka pred vsakim glavnim obrokom, saj naj bi vam vlaknine v jabolkih zagotovile občutek sitosti, njegova sladkoba pa zadovoljila potrebe po sladkih prigrizkih.

Upoštevajte program prehranjevanja z nizko ravnjo ogljikovih hidratov

Poleg uživanja jabolk, posamezniki na dieti upoštevajo tudi program prehranjevanja, ki je zelo podoben dieti South Beach (South Beach Diet) – sorazmerno nizek vnos ogljikovih hidratov in zmanjšan vnos nasičenih maščob. Izločiti je treba tudi vse rafinirane sladkorje, velik poudarek pa je dan tudi na ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom.

Jejte 4 do 5-krat na dan

Posameznikom na dieti se priporoča, da na dan zaužijejo 4-5 majhnih obrokov. Ti naj bi obsegali zdravo hrano z nizko vsebnostjo maščob. Vsak obrok ali prigrizek bi moral vsebovati tudi vir pustih beljakovin, saj naj bi te dokazano pomagale zmanjševati apetit in povečevati izgubo telesne teže.

Jejte veliko sadja in zelenjave

Poleg zaužitja treh jabolk na dan, se posameznikom na dieti priporoča, da v svoj program prehranjevanja vključijo tudi šest porcij drugega sadja in zelenjave. To jim bo namreč pomagalo zmanjšati vnos kalorij v telo, brez da bi ob tem občutili kakršnokoli lakoto.

Študije in raziskave

Študija Univerze Penn State (Pennsylvania State University)

V študiji, ki so jo izvajali raziskovalci na Univerzi Pennsylvania State, je 59 moških in žensk 5 tednov prihajalo v preskusni laboratorij, kjer so bili razdeljeni v posamezne skupine. Ena skupina je pred kosilom zaužila po eno jabolko, medtem ko so bili drugim skupinam dodeljeni jabolčna omaka, jabolčni sok ali pa sploh ničesar.

Posamezniki, ki so jedli jabolka, so v času kosila zaužili 187 kalorij manj. Prav zato raziskovalci trdijo, da uživanje nizkokalorične hrane, kot so jabolka in drugo sadje ter tudi juhe ali solate, pred samim začetkom obroka, posamezniku zagotovi občutek sitosti, kar se posledično kaže v manjšem zaužitju hrane.

Brazilska študija

Raziskovalci z državne univerze v Rio de Janeiru v Braziliji so izvedli študijo v kateri so v tri skupine razdelili 400 žensk. Glede na dodeljeno skupino, so v obdobju 12 tednov, 3-krat dnevno morale zaužiti bodisi ovsene piškote bodisi jabolka ali hruške. Posameznice, ki so jedle ovsene piškote niso opazile nikakršne očitne izgube telesne teže, medtem ko sta skupini, ki sta uživali jabolka ali hruške, v povprečju izgubili kar 1,2 kilograma (v obdobju 12 tednov). Skupini, ki sta uživali sadje, pa sta imeli tudi nižjo raven sladkorja v krvi.

Sklep

Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 95 kalorij – zaužitje treh se torej kaže v dodatnih 285 kalorijah na dan, kar je glede na vse vložene shujševalne napore morda videti kontraproduktivno. Ne glede na to je dejstvo, da so jabolka bogat vir vlaknin (vsako jabolko v povprečju vsebuje kar 5 g vlaknin), vsebujejo pa tudi skoraj 195 mg kalija. Poleg tega, da jabolka ustvarjajo občutek sitosti, vlaknine pomagajo tudi pri enakomernosti, ki pri hujšanju igra veliko vlogo, medtem ko kalij pomaga pri procesu presnove, ki je pomemben za tiste posameznike, ki si želijo izgubiti telesno težo.

Uravnoteženi obroki

Po informacijah spletnega portala EveryDiet.org, obroki Flynnine diete vsebujejo zdravo ravnovesje pustih beljakovin, zapletenih ogljikovih hidratov, sveže zelenjave in sadja. Jabolka sama so bogat vir flavonoidov, ki lahko pomagajo preprečiti bolezni srca, kap in nekatere vrste raka, topne vlaknine pa lahko pripomorejo k znižanju ravni holesterola v krvi. Spletna stran trdi še naslednje: “Z uživanjem jabolka pred vsakim dnevnim obrokom boste pomirili vaše želje po sladkih prigrizkih in občutno zmanjšali občutek lakote.”

Scroll to Top