17 dnevna dieta

Gre za 17-dnevno ciklično dieto z ogljikovimi hidrati, ki jo je oblikoval dr. Mike Moreno. Temelji na zdravem prehranjevanju in samo 17 minutni telesni vadbi vsak dan.

17 dnevna dieta se lahko uporablja za namene hujšanja ali ohranjanja zdrave telesne teže. Medtem ko je bila dieta sprva namenjena za pomoč ljudem, ki se želijo na hitro znebiti telesne teže, ki so jo pridobili med prazniki, pa je po nastopu dr. Morena v televizijskih oddajah kot je Dr. Phil, ta izjemno hitro pridobila na priljubljenosti.

Začetni program dr. Morena

17-dnevna dieta dr. Morena je bila prvotno zasnovana za ljudi, ki se želijo znebiti odvečne telesne teže, pridobljene med prazniki oziroma za tiste ljudi, ki si želijo preprečiti pridobitev neželenih kilogramov. To dieto je mogoče uporabiti kadarkoli v letu za pomoč ljudem, ki želijo hitro izgubiti telesno težo in te ne pridobiti ponovno nazaj.

Kako deluje 17 dnevna dieta?

Medtem ko ime diete vodi do zmotnih pričakovanj ljudi, da bodo izgubili vso svojo neželeno težo v vsega 17 dneh, je ta v resnici sestavljena iz serije ciklov, od katerih vsak obsega po 17 dni. V vsakem ciklu pride do spremembe hrane, ki jo lahko jeste. Navkljub vsemu povedanemu pa dr. Moreno pravi, da ljudje v prvih 17 dneh lahko izgubijo od 4,5 do 5,5 kilogramov.

Na videz podobna, a povsem drugačna od ostalih diet

Kljub dejstvu, da dieta upošteva vnos ogljikovih hidratov v telo posameznika, se ta povsem razlikuje od drugih diet z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Pristop, ki ga uporablja ta 17-dnevna dieta je poznan pod izrazom ciklični ogljikovi hidrati.

Ta zahteva prilagoditev vnosa ogljikovih hidratov v telo, in sicer glede na fazo diete, v kateri se trenutno nahajate. Medtem ko nekatere faze diete strogo omejujejo vnos ogljikovih hidratov, pa druge faze dovoljujejo vnos hrane z višjo vsebnostjo ogljikovih hidratov.

To je podobno kot pri postopku spreminjanja števila kalorij, le da je tu poudarek dan na vnos ogljikovih hidratov. Dr. Moreno namreč meni, da spreminjanje števila zaužitih ogljikovih hidratov zmede posameznikovo presnovo in na ta način prispeva k hitrejši izgubi telesne teže.

Prednosti 17 dnevne diete

  • Dieta upošteva zdrav pristop, ki spodbuja uživanje naravne hrane,
  • Različni 17-dnevni cikli dovoljujejo spremembe v vrsti hrane, kar pomaga preprečiti naveličanost, ki se pogosto pojavi pri dolgotrajnem hujšanju,
  • Program prehranjevanja je nezapleten in enostaven za razumevanje,
  • Dieta nudi ideje za posamezne obroke in vključuje recepte z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter tako ohranja zanimivost obrokov,
  • Priporočena dnevna vadba traja le 17 minut.

Slabosti 17 dnevne diete

  • Vnos kalorij je lahko prenizek za ljudi, ki so aktivni,
  • Ta program prehranjevanja ni primeren za diabetike,
  • Ta dieta morda ni primerna za ljudi, ki so dovzetni za motnje hranjenja, saj nepravilni prehranjevalni vzorci lahko sprožijo moteno prehranjevanje.

4 cikli po 17 dni

Dieta je sestavljena iz štirih 17-dnevnih ciklov. Vsi štirje cikli priporočajo, da se iz diete izloči ves sladkor in predelana hrana. Imena posameznih ciklov so naslednja:

1. Faza pospeševanja

Prva faza diete – faza pospeševanja – podobno kot začetna faza Atkinsonove diete, občutno zmanjša vnos ogljikovih hidratov. Ta pristop vodi v hitro izgubo telesne teže in spodbuja izgorevanje maščob.

2. Faza aktivacije

Faza aktivacije uvaja cikličen vnos ogljikovih hidratov. Cilj te faze je ponastaviti počasno oziroma leno presnovo in tako spodbuditi nadaljnjo izgubo telesne teže, obenem pa tudi zagotoviti pomoč, ki je potrebna za preprečitev stagnacije pri izgube telesne teže.

3. Faza doseganja

Faza doseganja v jedilnik posameznika ponovno dodaja predhodno omejena živila. Ta faza posameznike želi naučiti, kako vzpostaviti zdrave prehranjevalne navade za nadaljnje življenje.

4. Faza prispetja na cilj

Faza prispetja na cilj je zadnja faza 17-dnevne diete in je namenjena vzdrževanju posameznikove telesne teže. Ta faza spodbuja zdravo prehranjevanje skozi ves teden in pušča nekaj prostora za priboljške ob vikendih.

17-minutna vadba

Poleg cikličnega predvidenega programa vnosa ogljikovih hidratov v telo, ta dieta priporoča tudi 17-minutno vadbo, ki jo je treba izvajati šest dni v tednu. Za tiste, ki za vadbo (način in vaje) potrebujejo usmerjanje oziroma vodstvo, je na voljo tudi ustrezen DVD.

Je ta dieta primerna za vas?

Čeprav je bil ta program prehranjevanja prvotno zasnovan za ljudi, ki se želijo izogniti pridobitvi telesne teže v času praznikov, je tega mogoče uporabiti kadarkoli v letu. Če ste mnenja, da je ta 17-dnevna dieta rešitev za izgubo telesne teže, se najprej posvetujete z vašim zdravnikom, saj nizkokalorični vnos ni primeren za vsakogar. Vaš zdravnik najbolje pozna vašo zdravstveno anamnezo, zato vam bo pri dieti lahko nudil ustrezno vodstvo.

Scroll to Top