10 razlogov, zakaj vam ne uspe shujšati

Obstaja veliko načinov, kako izgubiti telesno težo. Vendar včasih kljub temu, da omejimo vnos kalorij ali redno telovadimo, vseeno ne izgubljamo telesne teže.

Obstaja kar nekaj možnih razlogov, zakaj je tem tako. Eden od najbolj pogostih je, da vseeno zaužijete več kalorij, kot se zavedate.

Če kljub shujševalni dieti ne izgubljate teže, je ena ključnih nalog, da najprej ugotovite, kaj delate narobe.

1. Jeste, ko niste lačni

Obstaja velika verjetnost, da jeste zaradi dolgčasa, stresa ali čustvene vznemirjenosti. Še večja verjetnost je, da jeste med gledanjem televizije ali med brskanjem po internetu. V kolikor jeste ko niste lačni ali med obroki, je zelo težko izgubiti odvečno težo. Če uživate hrano, še preden se je v vašem telesu prebavil prejšnji obrok, bo telo avtomatsko začelo višek hrane shranjevati kot maščobe. Dokler se prebavlja hrana, je v krvi prisoten inzulin. In dokler je prisoten inzulin, v telesu ne more priti do kurjenja maščob.

2. Zaužijete več kalorij kot si mislite

Uživanje sladkanih pijač veliko pripomore k zaužitju kalorij in v kolikor ne pazite na količino zaužitega in kalorično vrednost le-tega, se lahko hitro prenajeste. Obroki, ki jih ponujajo restavracije s hitro prehrano, navadno vsebujejo veliko več kalorij, kot bi sploh pričakovali. Če ne veste koliko kalorij zaužijete, boste zelo težko shujšali. Ena od zelo dobrih rešitev je, da začnete voditi prehranjevalni dnevnik. Na spletu boste našli veliko strani, ki ponujajo informacije o kalorični vrednosti posameznih živil. Večina hrane, ki jo kupite v trgovini, vsebuje tudi informacije o kalorijah.

3. Pogosto preskočite zajtrk in malico?

Zajtrk je zelo pomemben obrok saj nam priskrbi energijo, ki jo potrebujemo čez dan ter hkrati pospeši naš metabolizem. Z zaužitjem zajtrka in prigrizkov z nizko kalorično vrednostjo preprečimo hujšo lakoto skozi dan ter zaradi tega zmanjšamo možnost prenajedanja pri ostalih obrokih v dnevu. V kolikor cel dan ne boste ničesar zaužili, se boste za večerjo po vsej verjetnosti prenajedli.

4. Pomanjkanje telesne vadbe

Telovadba je pri izgubi prekomerne teže, zelo pomembna. Ne samo iz vidika, da porabe kalorij. Telesna vadba ima številne ugodne učinke na telo, eden od ključnih z vidika hujšanja pa je, da pospešuje metabolizem. Odrasel človek bi vsak dan telovadbi moral nameniti najmanj pol ure. Četudi se skozi dan nenehno gibljete, je za izgubo prekomerne teže, vseeno potrebno storiti nekaj več, kot samo vadba v obliki hoje. Če vam tek ne leži, poskusite za začete z lažjo hojo navkreber. Postopoma iščite strmejše klance in daljše ture. Intenzivna vadba v kombinaciji z lahko, aerobno vadbo je odličen način za izgubo telesne teže.

5. Pridobivanje mišične mase

Če želite kuriti kalorije, potrebujete mišice. Mišice so “peči”, v katerih izgorevajo kalorije. Če vaše hujšanje temelji na dieti, pri kateri jeste manj kalorij, kot jih porabite, s tem načenjate tudi vašo mišično maso. Z zmanjšanjem mišične mase se zmanjšuje tudi metabolizem. Zato je pomebno, da v svojo vadbo vključite tudi vabo za različne skupine mišic (uteži, trebušnjaki, …).

6. Zadrževanje vode v telesu

Včasih telo v sebi zadržuje veliko vode, ki vsebuje tudi določeno telesno težo. Zato je mogoče videti, da ne izgubljamo kilogramov. Možni vzroki za zadrževanje vode so preveč soli v prehrani, zdravila, bolezni in poškodbe ledvic ali jeter, težave z limfnim sistemom, menstrualni cikel, nosečnost, hormonsko neravnovesje, ..

7. Bolezni ščitnice – hipotiroidizem

Hipotiroidizem je bolezensko stanje nereguliranega delovanja ščitnice, ki lahko prepreči izgubo teže in tako pripomore k debelosti. Dotična bolezen največkrat prizadene ženske v 40. in 50. letih. Preostali simptomi hipotiroidizma so težave s kožo in lasmi, boleči sklepi, premraženost, ipd.

8. Hormonsko neravnovesje

Oteženo in počasno izgubljanje odvečne teže lahko povzroči tudi hormonsko neravnovesje. Na hormonsko ravnovesje vpliva veliko dejavnikov, med drugimi nosečnost, staranje, jemanje zdravil ipd. Na hormonsko neravnovesje nas lahko opozorijo naslednji znaki: težave s kožo in lasmi, menstrualne nepravilnosti, nepričakovano pridobivanje telesne teže ipd.

9. Uživanje hrane, ki je vaš prebavni sistem ne prenaša

Obstaja možnost, da vaše telo in vaš prebavni sistem, določene hrane ne prebavlja dobro, na kar vas lahko opozorijo tudi alergije, ki se pojavijo po zaužitju sporne hrane. Resnejši znaki so lahko zadrževanje vode in s tem vpliv na vaš prebavni sistem in vpliva na oteženo izgubljanje teže.

10. Uživate zdravila?

Pridobivanje teže oziroma oteženo izgubljanje le-te, sta lahko tudi posledici jemanja določenih zdravil. Določena zdravila spodbudijo tek, s čimer ponovno začnemo pridobivati na telesni teži.

 

Scroll to Top